S tím, že nejčastěji se hygienici vypravili do restaurací, které vaří – stranou pozornosti však nezůstaly ani provozovny závodního stravování či stánky s občerstvením. „Za zjištěné nedostatky pak v tomto období udělili 392 finančních sankcí v celkové výši 1 329 000 korun,“ konstatovala Šalamunová.

Stále se opakují tradiční pochybení. Nejčastějšími odhalenými nedostatky byly neoznačování rozpracovaných pokrmů a polotovarů (27 procent), kdy je problémem zvláště chybějící datum přípravy, nezajištění obecných požadavků na potravinářské provozy (26 procent), což znamená chybné uspořádání provozovny, a nesplnění požadavků na hygienu provozu (23 procent).

Pohled do některých kuchyní přitom skutečně dokáže nabídnout podívanou, při níž jednoho přejde chuť k jídlu. Přesvědčit se o tom může kdokoli: o nejkřiklavějších případech hygienici informují na svém webu khsstc.cz; i s fotografiemi.

I když bezmála dvě stovky pochybení – přesně šlo 195 případů – bylo možno vyřešit domluvou, museli hygienici sáhnout i ke zmiňovaným pokutám. A také uložili 107 nápravných opatření různého charakteru: od nařízení sanitace neboli důkladného úklidu či povolání deratizační firmy přes likvidaci problémových potravin až po pozastavení výkonu činnosti (což znamená omezení nabízených služeb až do zjednání nápravy a vyloučení dalších rizik); dvakrát dokonce došlo i na okamžité uzavření provozovny.

Ředitelka krajské hygienické stanice Jarmila Rážová v úterý potvrdila, že v letních měsících tradičně nezůstávají stranou pozornosti ani kontroly kvality zmrzliny. „Dosud jsme odebrali 48 vzorků, z nichž 25 nevyhovělo. To je zapříčiněno zejména nedostatečnou údržbou zmrzlinového stroje, ve kterém se pak množí enterobakterie,“ upozornila na následek i jeho příčinu.

Třebaže laboratoř při těchto kontrolách nenarazila na obávanou salmonelu, i enterobakterie mohou způsobit zažívací potíže. „Prodejci zmrzliny by údržbě zmrzlinových strojů měli věnovat zvýšenou pozornost,“ zdůraznila ředitelka Rážová.