Situace se ale může změnit, jelikož majitelé budovu prodávají. Na konci listopadu se na internetu objevil inzerát s aktualizovanou nabídkou prodeje tohoto objektu. Majitel, italská firma, který po celou dobu jedná s obcí, se podle všeho rozhodl budovu poskytnout jiným investorům.

„Obec se řadu let zajímá o stav pravonínského zámku. Přeci jenom patří mezi dominanty našeho náměstí i v té souvislosti, že je postavený v těsné blízkosti naší největší chlouby, rotundy," řekla starostka Pravonína Jana Lapáčková.

'Italské rozčarování'

Podle jejích slov patřil zámek v rozmezí posledních dvaceti let zpětně dvěma majitelům. Prvním byl soukromník, který se snažil zámek opravit, avšak kvůli vyššímu věku neměl tolik sil práci dokončit. Po něm odkoupila zámek italská firma, která chtěla na jeho místě vybudovat penzion. Střetla se ale s mnohými problémy, a to nejen finančními.

„Majitelé z Itálie s námi po celou dobu komunikují. Nakonec z naší konverzace vyplynulo, že při koupi nepočítali s tím, že je budova památkově chráněná. Také jim v tuhle chvíli vadí, že v těsné blízkostí zámku má pozemek zemědělská firma a vlastně u jedné ze zdí zámku parkují jejich pracovní stroje," uvedla na pravou míru důvody nečinnosti italské firmy Jana Lapáčková s tím, že snahu opravit zámek obec uvítá.

Čtěte také: Buštěhrad pokračuje v opravě zámku