Jejího, zatím posledního sedmého ročníku se zúčastnilo 
84 žáků ze Základní školy Veltrusy a Základní školy Zruč nad Sázavou, kdy se ve dvou částech programu seznámili s hlavními příčinami úrazů, s důležitostí nepřeceňování vlastních sil, s nezbytností používání ochranných pomůcek, či s vlivem alkoholu a drog na chování člověka v souvislosti s úrazy. Program navíc obsahoval zpracované kazuistiky pacientů Rehabilitačního ústavu Kladruby.

„Žáci si doslova na vlastní kůži vyzkoušeli jízdu na handbiku, mechanických nebo elektrických vozících, kdy na nich absolvovali překážkovou dráhu simulující obtíže vozíčkáře například ve městě, různé zdravotnické pomůcky, a prohlédli si náš ústav," popsala v kostce nevšední akci Eva Talpová, náměstkyně pro kvalitu a ošetřovatelskou péči v Rehabilitačním ústavu Kladruby.

Vlastní zkušenost

Vzhledem k nastávajícím prázdninám byl kladen důraz na varování před skoky po hlavě do neznámé vody a vzniklým následkům, které jsou po tomto úrazu nejzávažnější. O změnách v životě, které po skoku do vody následovaly, hovořil z vlastní zkušenosti pacient ústavu Michal Cundr. Rozhovor s ním se stal nejdůležitější částí programu.

„Pan Cundr utrpěl úraz před dvaceti lety a tak školákům vyprávěl, jak zvládá sebeobsluhu, jak si našel zaměstnání, jakými úpravami prošel jeho byt, auto. Vysvětlil jim, že upoutáním na invalidní vozík život nekončí, jen je mnohem obtížnější," uvedla jedna z trojice organizátorů akce s tím, že cílem projektu Na vlastní kůži je zvýšení informovanosti dětí a mládeže o možnostech vzniku úrazů a jejich následcích přímo v prostředí, kde vše po úrazu začíná.

Čtěte také: Fiktivní požár zachvátil střechu rehabilitačního ústavu v Kladrubech