Pecková si tam přijela pro první dávku vakcíny proti koronaviru; další jí má být aplikována tamtéž ve druhé polovině června. A jestliže v souvislosti s očkováním hovoří o čipování, v legraci odkazuje na před časem poměrně masivně šířené internetové zvěsti o tom, co vše by údajně mohly vakcíny obsahovat: prý včetně čipů umožňujících sledování lidí, nebo snad dokonce jejich ovládání.

Současně tím připomíná okruh svých kompetencí či oblastí odpovědnosti v rámci týmu krajských radních: na starosti má vnější vztahy, bezpečnost – a rovněž informační technologie plus digitalizaci. Navíc se v rámci Rady Asociace krajů čerstvě stala předsedkyní komise pro IT ve veřejné správě a chytré regiony.

Ilustrační foto.
Hned sedm středočeských okresů ohlásilo v pondělí koronavirovou nulu

Jestliže shrnuje své dojmy z návštěvy očkovacího centra, hovoří už beze srandy. „Všechno šlo skvěle, potkala jsem na místě svoje spolužáky a kamarády, co měli termín jako já, a vakcínu mi vpravily zkušené ruce záchranáře a kolegy zastupitele Středočeského kraje Petra Tomáše, který měl zrovna službu,“ upozornila na místního zdravotníka, jenž je současně politikem z řad Pirátů.

Podobně pochvalně a s hodnocením, že všechno klape, se přednedávnem na základě vlastní zkušenosti s očkováním vyjádřil také krajský radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS). Ten navštívil očkovací centrum v Benešově. Protože je starší, mohl se přihlásit o něco dřív; mezi padesátníky. Hejtmanka čekala na otevření registrací pro lidi od 45 let – a první termín dostala s týdenním odstupem. Nyní se už mohou k očkování registrovat i zájemci starší 40 let.

Prozatím, od zahájení očkování na sklonku loňského prosince, bylo ve středních Čechách aplikováno již téměř půl milionu dávek vakcín: 464 460. Jedná se o součet dávek všech používaných značek (ze tří čtvrtin jde o Pfizer, což podle fotografie ampulky s nápisem Comirnaty, již hejtmanka vyvěsila na facebook, je i případ Peckové), ať už byly aplikovány na očkovacích místech, v očkovacích centrech či v ordinacích praktických lékařů. V rámci tohoto očkování již má 110 668 lidí vakcinaci dokončenou; zpravidla po podání druhé dávky – jednodávkových vakcín bylo zatím v kraji aplikováno 3390.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto
Očkování má za sebou už čtvrtina učitelů ve Středočeském kraji

Údaje o očkování v kraji však nevypovídají o proočkovanosti Středočechů, která je ve skutečnosti výrazně vyšší. Hodně si jich zajelo pro vakcínu do Prahy, kde očkovací centra zájemcům s bydlištěm ve Středočeském kraji prozatím podala 122 452 dávky. Celkově, se započtením očkování i ve všech ostatních krajích, tak Středočeši zatím dostali 539 759 dávek (o něž se „podělilo“ 402 213 osob). Lidí s bydlištěm v kraji má aktuálně dokončené očkování 137 546.