VYBRAT REGION
Zavřít mapu

K Andělu na polívku? Proč ne? Zahřeje a ještě pomůžete

Praha - Další díl charitativního projektu obecně prospěšné společnosti Ergo Aktiv Polívková smršť se rozjede od pondělí 8. února do pátku 12. února na pěší zóně před stanicí metra Anděl. V době od 10 do 18 hodin se tam budou servírovat polévky uvařené známými šéfkuchaři. Polévky se budou prodávat do vyprodání zásob za 55 korun, přičemž režijní náklady u každé polévky činí maximálně 15 korun.

5.2.2016
SDÍLEJ:

Polívková smršť na pěší zóně před stanicí metra Anděl v Praze.Foto: DENÍK/Jiří Macek

V pondělí polévku uvaří šéfkuchař Patrik Šándor z restaurace Umami Sushi, který připraví thajskou polévku Tom Yum. V úterý uvaří Zbyněk Ženíšek, zástupce šéfkuchaře pražského TOP hotelu, zelňačku. Středa bude v režii šéfkuchaře Hotelu Panorama - Miloš Rozkošný nabídne bramboračku.

Topinamburový krém připraví ve čtvrtek šéfkuchař Radisson Blu Alcron Roman Paulus. Závěr obstará páteční polévka šéfkuchaře Hotelu Marriott Jana Wiesner, který nabídne mrkvovou polévku s koriandrem.

Polívková smršť na pěší zóně před stanicí metra Anděl v Praze. Na snímku šéfkuchař Roman Paulus.

„Naše akce spojuje gastronomický zážitek s veřejnou sbírkou a kombinuje výtečné polévky s návratem chuti do života. Výtěžek sbírky putuje naší obecně prospěšné společnosti Ergo Aktiv, která poskytuje účinnou rehabilitaci hlavně mladým lidem po mozkové příhodě a úrazech hlavy," uvedla Vesna Petržílková z Ergo Aktivu.

Na správnou nutriční hodnotu a složení jednotlivých polévek bude dohlížet dietoložka Kateřina Cajthamlová, tváří Smrště se staly herečky Linda Rybová a Kateřina Winterová.

„Z Polívkové smršti se stává fenomén, který spojuje lidi dobrým jídlem a dobrým skutkem. Každý může pomoci tak, že přijde, koupí si polévku, na stánku si může koupit i tašku s příběhy klientů nebo pošlete DMS za 30 korun ve tvaru DMS CHUTKZIVOTU na telefonní číslo 87 777. V podzimní Polívkové smršti činil výtěžek 100 tisíc korun, za celý rok Ergo aktiv z polévek vytěžil pro potřebné 400 tisíc korun," dodala Vesna Petržílková.

Recepty pro vás

Thajská kuřecí polévka Tom YumCitrónovou trávu naklepejte a nakrájejte na 5 cm větší kusy, kuřecí prsa nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci smíchejte kuřecí vývar (500 ml) a kokosové mléko (300 ml) a přiveďte k varu. Přidejte citrónovou trávu (1 ks), limetové listy (3 - 4 ks ), oloupaný a nakrájený zázvor (100 g), jednu čili papričku a dochuťte třem lžícemi rybí omáčky, pak přidejte kuřecí maso, dvě polévkové lžíce cukru a jednu lžíci limetové šťávy. Nechte provařit. Podáváme se skleněnými nudlemi, které jsme si uvařili zvlášť v hrnci (3 - 5 min). Na závěr ozdobíme lístky koriandru.

Staročeská zelňačka z uzených žeberUvaříme žebra do měkka, čímž vznikne uzený vývar. Připravíme si cibulová základ, zaprášíme sladkou maďarskou paprikou, přidáme kmín, klobásku nakrájenou na plátky, orestujeme, zalijeme vývarem z uzených žeber. Zvlášť v hrnci svaříme divoké koření, slejeme přes cedník do polévky, zelí překrájíme na menší kusy, vložíme do polévky a vaříme do měkka. Žebra obereme, maso pokrájíme a vložíme do polévky. Připravíme si máslovou jíšku, zahustíme jí polévku, dochutíme solí, cukrem a navrch dáme lžičku zakysané smetany.

Bramboračka se žampióny a majoránkouBrambory, mrkev, celer, petržel očistíme, oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a dáme vařit do vroucí osolené vody. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na sádle do růžova. Zasypeme hladkou moukou a mícháme, aby se nespálila. Ihned poté vlijeme několik naběraček vývaru ze zeleniny do hrnce s cibulí, opět mícháme. Chvilku povaříme a přidáme zbylý vývar i s pokrájenou zeleninou. Přidáme bobkový list, nové koření, sůl, sladkou papriku a vaříme. Žampióny nakrájíme na tenké plátky a orestujeme do zlaté barvy na oleji, poté přidáme do polévky. Nakonec otrháme lístky z čerstvé majoránky, nasekáme nahrubo a vsypeme do polévky. Nakonec polévku dochutíme dle libosti. Polévky by měla mít krásně nahnědlou barvu a vonět po koření. Alergeny: lepek, celer.

Topinamburový krémIngredience: 0,5 kg cibule, 2 kg topinambur, 0,3 kg brambor, 0,5 kg másla, 5 l kuřecího vývaru, 1,5 l čerstvé smetany, menší svazek tymiánu, sůl, pepř. Postup: Očištěné topinambury přerájíme na menší kousky a na másle společně s cibulí a čerstvým tymiánem zpěníme na másle. Zalijeme dobrým kuřecím vývarem, přivedeme k varu. Potom přidáme brambory, kterými polévku zahustíme. Nakonec přidáme čerstvou smetanu, podle chuti dosolíme a dopepříme. Vše se s čerstvým máslem vymixuje a přecedí přes jemný cedník Podáváme s ragů, které si připravíme z uvařených topinambur, chřestu a sherry rajčátek.

Mrkvová polévka s koriandremIngredience: 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 brambora, 1 petržel, 7 mrkví, 1 kousek čerstvého zázvoru, chili paprička, 1 lžíce čerstvého koriandru. Postup: Olej rozpalte v polévkovém hrnci, pak na něm do růžova osmahněte nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte kostičky brambory, petržele i mrkve a chvíli opékejte. Zalijte asi dvěma litry vody a vařte zhruba 10 minut. Přidejte kousek nastrouhaného zázvoru, chili papričky a koriandr a 5 minut vařte. Poté rozmixujte, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ozdobené koriandrem.

Čtěte také: Polívková smršť vyhrála Cenu Fóra dárců

Autor: Jiří Macek

5.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Brusič nástrojů a kovů 110 Kč

Brusiči nástrojů a kovů BRUSIČ/ZÁMEČNÍK - ruční broušení ocelí. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 110 kč, mzda max. 160 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: BRUSIČ/ZÁMEČNÍK - ruční broušení ocelí ve strojírenské zakázkové výrobě, středisko Hlízov, jednosměnný provoz, nástup dohodou., Náplň práce: ruční broušení ocelí., Nabízené výhody: motivační systém: osobní ohodnocení, odměna za výkon, bonus za produktivitu, odměna za kvalitu, odměna za přivedení zaměstnance, odměna za přínos, úsporu či zlepšující proces, zaškolení na danou pozici, možnost přizpůsobení začátku a konce směny., Požadujeme: základní znalost strojírenské výroby, čtení strojírenských výkresů, praxe v oboru výhodou., Nabízíme: práci v rozvíjející se české firmě, přátelský a tvůrčí kolektiv, slušné jednání. , Životopisy zasílejte na e-mail: jobs@svmetal.cz, Informace o firmě naleznete na: www.svmetal.cz, Podrobnější informace o nabízené pozici se dozvíte při osobním pohovoru., Místo výkonu práce: SV metal spol. s.r.o., Hlízov 2. Pracoviště: Sv metal spol. s r. o. p, 285 32 Hlízov. Informace: Veronika Antalová, +420 495 433 189.

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Finanční poradce 50 000 Kč

Finanční poradci specialisté Oblastní manažer. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 50000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Oblastní manažer , Finanční Institut - společnost s rostoucím podílem na trhu a specialista na rodinné finance hledá zkušeného kolegu na pozici oblastní manažer/ka. , , Náplň práce: , - realizace smluvených schůzek s klienty, které zajišťuje centrála společnosti , - spolupráce s analytickým oddělením , - nastavení optimálního portfolia klienta, , - školení poradců pro rodinné finance , - zodpovědnost za výsledky svěřené obchodní skupiny , , Požadujeme: , - manažerské schopnosti , - výborné komunikační dovednosti , - vnitřní motivaci na sobě pracovat , - obchodní dovednosti , - ukončené SŠ nebo VŠ vzdělání – maturita , - licence PPZ od ČNB výhodou , - bezúhonnost , - ŘP skupiny B , - pozitivní přístup k práci , , Nabízíme: , - práci ve společnosti se silným kapitálem , - klientelu zajištěnou callcentrem společnosti - vybudovaný tým spolupracovníků ve svěřeném regionu , - nadprůměrné ohodnocení + odměny ze svěřeného týmu , - zázemí centrální kanceláře , - školení od producentů , - velký potenciál kariérního růstu , , V případě zájmu se do výběrového řízení prihlaště na http://www.vyberove-rizeni.com/. Pracoviště: Finanční institut b- kvapilova, Kvapilova, č.p. 595, 284 01 Kutná Hora 1. Informace: , .

Doprava a logistika - Doprava a logistika Vedoucí dopravy 18 900 Kč

Řídící pracovníci v dopravě, logistice a příbuzných oborech Vedoucí skladu. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18900 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Popis práce: organizace a řízení skladování, logistika, vedení malého kolektivu, administrativní práce., Jednosměnný provoz od 6,30 do 15,00 hodin., Základní mzda bude stanovena dle praxe a schopností. Pracovní poměr zatím do 31. 7. 2018., Požadavky: praxe ve skladování a logistice, ovládání PC na uživatelské úrovni ( MC Office, Word, Excel)., Nabízíme: zajištěné stravování za zvýhodněnou cenu, 25 dní dovolené, vánoční svátky volné. , V případě zájmu zasílejte životopisy s motivačním dopisem na uvedený e-mail . Zasláním životopisu souhlasíte s uchováním dat dle nařízení GDPR. Případně volejte nebo se hlaste osobně na personálním oddělení od 6,30 do 15,00 hod., Místo výkonu práce: Sázavská 786, Uhlířské Janovice 285 04.. Pracoviště: Kooperativa, výrobně obchodní družstvo uhlířské janovice, Sázavská, č.p. 786, 285 04 Uhlířské Janovice. Informace: Ludmila Ribárová, +420 327 551 436,605 264 435.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 19 000 Kč

Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů, taxikáři Řidič - skladník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Hlavní úkoly: podílí se na fyzických operacích spojených s naskladněním a vyskladněním zboží, zodpovídá za fyzický příjem a výdej zboží, kontroluje zboží při naskladnění, zodpovídá za správné uložení zboží na určeném místě a inventuru., Požadavky na kandidáta: průkaz na řízení VZV podmínkou, řidičský průkaz sk. B, pečlivost, zručnost, smysl pro detail, samostatnost, spolehlivost, příjemné vystupování, pozitivní přístup k práci, schopnost pracovat v týmu. , Vhodné i pro osobu zdravotně znevýhodněnou., Zaměstnanecké výhody: 25 dní dovolené, stravenky v hodnotě 70,- Kč., V případě zájmu pište na uvedený email.. Pracoviště: Adip, spol. s r. o. p, Pod Nádražím, č.p. 1204, 286 01 Čáslav. Informace: Miroslav Petráš, .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na milovickém letiště se letos se konal již 10. ročník největšího drum and bassového festivalu na světě Let It Roll.
31

Festival Let it Roll chystá obří pódium

Zámek Žleby hostil Svatoanenský jarmark.
74

OBRAZEM: Zámek Žleby hostil Svatoanenský jarmark

Dlouhé zatmění Měsíce uvidí lidé jednou za život

Střední Čechy – Na jedinečnou podívanou, kterou v pátek nabídne obloha, s předstihem upozorňují – a současně zvou k návštěvě v rámci pozorování pro veřejnost – astronomové z hvězdárny Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově na Praze-východ. S upozorněním, že 27. července nastane úplné zatmění Měsíce, jaké lze pozorovat skutečně jen jednou za život.

OBRAZEM: Parní vlak se vydal z Prahy do Žlebů na Svatoanenský jarmark

Žleby - Na zámku Žleby se v sobotu 21. července uskutečnil Svatoanenský jarmark. České dráhy na tuto akci poprvé vypravily zvláštní vlak tažený parní lokomotivou „Šlechtičnou“.

AKTUALIZOVÁNO

Na Kokořínsku hořely lesy, hasiči vyhlásili i nejvyšší stupeň poplachu

Střední Čechy – Nejvyšší stupeň požárního poplachu, který se vzhledem ke své výjimečnosti ani neoznačuje jako „čtvrtý“, ale jako „zvláštní“, vyhlásili v neděli středočeští hasiči v souvislosti s velkým a rychle se šířícím požárem lesa v lokalitě Nosálov na Kokořínsku.

OBRAZEM: Kaple ve Vlastějovicích má nový zvon

Vlastějovice - Sbírka od vlastějovických obyvatel s přispěním obecního úřadu umožnila instalovat do místní kaple zvon. Není to klasický zvon, ale elektronický. Ve věži lze spatřit tlakové reproduktory.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT