Na webu Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje o tom informoval velitel stanice Martin Vondra. Připomněl tak zásah z úterního večera, který byl potřebný jen pár desítek metrů od hasičské základny. Ohnivý malér postihl garáž rodinného domu – přičemž explozivní hoření provázely desetimetrové plameny.

„Bleskový příjezd jednotky zabránil požáru benzinu roztékajícího se do kanalizace,“ připomněl Vondra. Plameny hasiči zasahující v dýchací technice zdolali pomocí dvou vysokotlakých proudů vody s příměsí pěnidla. Současně ale museli vtrnout i do domu. Při příjezdu totiž nalezli silně popáleného muže, který však zmizel dřív, než mu stačili začít poskytovat pomoc. „V šoku zaběhl do domu a jednotka se jej ihned vydala hledat. Naštěstí byl po krátké chvilce nalezen a zachráněn,“ přiblížil velitel souvislosti.

Ilustrační foto.
O Vánocích nejen hoří v bytech. Maléry se dějí i venku

Pacienta, který utrpěl popáleniny druhého stupně na třiceti procentech povrchu těla, odvezli záchranáři na popáleninové centrum vinohradské nemocnice v Praze. I pak však hasiči na místě setrvali – a dokonce si přivolali posily. V kanalizaci totiž naměřili výbušnou koncentraci výparů z uniklého paliva. Došlo tedy na uzavření celé Lázeňské ulice. Do akce se zapojily ventilátory určené pro použití ve výbušném prostředí, které přivezli hasiči z Kladna a z Rakovníka, a kvůli odčerpání kontaminované vody byla dokonce přivolána specializovaná hasičská firma Dekonta.

Vedle zásahu, na jaký se nezapomíná, slánské hasiče v první polovině předposledního týdne roku zaměstnalo hned několik prověřovacích cvičení. Nejprve to byl simulovaný únik koncentrované kyseliny sírové ve slánském akvaparku, v jehož technologickém prostoru scénář nácviku nachystal nejen samotný boj s nebezpečnou chemikálií včetně utěsnění kanalizace a použití membránového čerpadla k odčerpávání, ale také pomoc zasaženému pracovníkovi, navíc zavalenému barely. Do akce se zapojili i specialisté z Kladna.

Fanoučci Tolkienova fantastického světa se sešli v údolí říčky Rokytné poblíž Rozkoše na Jevišovicku.
Hobiti ze středních Čech si o sobě přečtou na internetu

V úterý následovalo další cvičení, tentokrát společné s příslušníky dobrovolné jednotky ze Zlonic. Ani v tomto případě nechyběla pomoc zraněnému pracovníkovi – toho zavalil strom při kácení. Nejprve se do práce zapojili dobrovolní hasiči, kteří strom zajistili proti pohybu, jeho část odřezali kvůli odlehčení a začali s poskytováním první pomoci. Po příjezdu profesionálů se uplatnilo další vybavení: pneumatické vaky k nadzvednutí stromu a páteřová deska usnadňující šetrné vyproštění zraněného.

Ve středu následovalo další cvičení, tentokrát v obci Mšec. U simulované bouračky dodávky převážející větší množství ropných látek, které po havárii unikaly na přilehlou vodní plochu, zasahovali profesionálové ze Slaného a Stochova společně s jednotkami dobrovolných sborů ze Mšece a Nového Strašecí. Uplatnily se nejen člun, norné stěny a sorpční materiál použité při likvidaci ropné skvrny, ale novostrašečtí hasiči použili i hydraulické vyprošťovací zařízení – ve vraku totiž navíc zůstal zaklíněný řidič.

Ilustrační foto
Adventní stánky s občerstvením jsou celkem v pohodě, hlásí hygienici