Mnohá místa z našeho kulturního dědictví prokoukla a zlepšila služby návštěvníkům, připomněl David Hořínek z odboru komunikace ministerstva, když upozornil na památky opravené díky příspěvkům z IROP; Integrovaného regionální operační programu. Na dotacích pro více než 290 atraktivních turistických cílů bylo rozděleno 12,8 miliardy korun.

Archeologické léto i duchovní poradna

Ve středních Čechách ministerstvo aktuálně doporučuje zajet se podívat, jak i díky dotaci prokoukl mariánský komplex ve Staré Boleslavi, označované za kolébku české státnosti. Komplex tvoří bazilika Nanebevzetí Panny Marie s přilehlými objekty, ochozy za bazilikou, bývalá kaple svatého Benedikta, přilehlá zahrada a bývalý domek kostelníka. Současnou návštěvnost označuje Jan Poláček z Arcibiskupství pražského jako „opět skvělou“. „Ale i během covidové éry byla bazilika otevřena, včetně ambitů, a bez průvodce jí denně procházely desítky lidí,“ připomněl Poláček, jenž církev coby vlastníka reprezentuje na pozici vedoucího oddělení arcibiskupství pro dotační management a koordinaci zadávacích řízení. Prázdninové období zde přináší čilý ruch, když jsou připraveny rozmanitá setkání, přednášky, koncerty nebo archeologické léto. Prozatím omezeně začala také fungovat duchovní poradna v zahradníkově domku – a po prázdninách by se její služby měly rozšířit; záviset to bude na zájmu veřejnosti.

Zdroj: Youtube

Hořínek dále radí navštívit také lázeňské město Luhačovice, vracející se k původní kráse. Nebo rekonstruovaný zámecký areál ve Slatiňanech, který byl nejen letním sídlem knížecí rodiny Auerspergů, ale už na konci 19. století tam prý fungovala i „šlechtická škola v přírodě“ neboli vzdělávací centrum pro děti aristokratů. Či si zajet do západočeské obce Dobřív prohlédnout, jak funguje vodní hamr se strojním vybavením z konce 19. století, přibližující i minulost zpracování železa v západní části Brd.

Od památek až po sportoviště

Další pozvánkou ministerstva na místa povznesená díky dotacím z evropských fondů jsou takzvané regionální mapy, které již tradičně nabízejí 280 výletů na místa zajímavých projektů. Jde nejen o lokality nově opravené, ale i oživené – nebo dokonce nově vzniklé. Zavítat tak lze leckam: od hradu přes zoo až třeba po sportovní areál. Pro každý kraj je k dispozici vlastní mapa s dvacítkou tipů. Na papíře ji mají k dispozici některá infocentra, v elektronické podobě si ji lze stáhnout z webu akce.kdefondyeupomahaji.cz.

Pěstitel Petr Hanka.
Z pole rovnou na vidličku. Pěstitele má s konzumenty propojit internetová mapa

„Mapy dohromady zvou k návštěvě 280 míst, ale z fondů Evropské unie bylo u nás podpořeno přes 130 tisíc projektů,“ poznamenala Daniela Grabmüllerová, náměstkyně ministryně pro řízení sekce koordinace evropských fondů a mezinárodních vztahů. S tím, že vybrány byly lokality, které by snad mohly výletníky nejvíce zaujmout. Mapy s tipy na výlety (a praktickými informacemi například o možnostech parkování) připravilo ministerstvo pro místní rozvoj už loni – a to jak v letní, tak v zimní edici. Na letošní léto jsou mapy aktualizované o nové projekty. Pro střední Čechy se takovými novinkami staly Svatá Hora u Příbrami, Vlašský dvůr v Kutné Hoře, lezecká stěna v Kladně, metalová stezka v Mladé Boleslavi, zámecký park v Benátkách nad Jizerou a park u zámku Kačina.

Pozvánky na místa proměněná dotacemi
* Středočeský kraj:
- Svatá Hora u Příbrami
- Vodní dům Hulice
- Vlašský dvůr Kutná Hora
- Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem
- Votický klášter Votice
- Dačického dům Kutná Hora
- Včelí svět Hulice
- Muzeum klasického knihařství Rožďalovice
- Rozhledna Bohdanka
- Cyklostezka Po stopách českých králů
- Cyklostezka „Labe“ Nymburk–Poděbrady
- Rozhledna na Senecké hoře Pavlíkov
- Lezecká stěna Kladno
- Metalová cesta Mladá Boleslav
- Zámecký park Kačina
- Lázeňská promenáda Poděbrady
- Zámecký park Vlašim
- Zámecký park Benátky nad Jizerou
- Klidová zóna Ryneček Příbram
- Park Sítenské údolí Kladno

* Praha:
- Kobyliská střelnice
- Toulcův Dvůr
- Zoo Praha
- Dopravní hřiště na Proseku
- Teenager park na Žižkově
- Cyklostezka Malá Chuchle–Barrandovský most
- Přírodní park Dubeč
- Areál Mrázovka na Smíchově
- Aktivní lesopark v Řepích
- Sportoviště v Modřanech
- Lesopark Belveder na Zbraslavi
- Cyklostezka „Rokytka“ Vysočany–Hloubětín
- Zahrady Kinských na Smíchově
- Zahrady Břevnovského kláštera
- Malešický park
- Havlíčkovy sady na Vinohradech
- Sady na Skalce na Smíchově
- Kavárna Mezi řádky na Smíchově
- Zámecký park Dolní Počernice
- Karlínské náměstí

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR