Na děti však necílí jen speciální volba trasy. „Připraven pro ně bude zajímavý a svižný výklad složený zejména ze zvláštností a pikantérií, aby je to opravdu bavilo,“ slibuje Stránská, že nudou školního dějepisu tahle návštěva památky vskutku zavánět nebude. S návštěvou je navíc spojena tajenka, do níž v každé místnosti děti hledají písmeno. Další pak najdou v zahradách. Úspěšní luštitelé se pak mohou těšit na odměnu; za správné sestavení tajenky je odměna nemine.

Zámek Brandýs nad Labem, který je ve vlastnictví města, otvírá zcela nový prohlídkový okruh pro dětské návštěvníky. „Doposud se jim tato možnost nenaskýtala. S rodiči či prarodiči mohli absolvovat sice zajímavou, ale pro mnoho z nich zdlouhavou prohlídkovou trasu,“ připomněla Stránská.

Kostelní Lhota na Nymbursku je vítězem středočeského kola soutěže Vesnice roku 2022.
Vesnice roku. Podívejte se, jak si v Kostelní Lhotě užili krajské zlato

Nově je tu nabídla určená přímo dětem. Ty se nejprve společně s průvodcem vydají na dobrodružnou cestu tajemnými zákoutími zámku. Vedeny napínavým výkladem budou postupně nalézat písmena potřebná pro vyluštění tajenky. „Poté se již po vlastní ose s rodiči či po skupinkách vrhnou do zámeckých zahrad, kde budou hledat zbývající části tajenky,“ řekla Stráská. A znovu připomíná, že kdo uspěje, má se nač těšit. „Pro každého šikovného luštitele bude na recepci zámku připravena odměna,“ láká.

Dětský prohlídkový okruh s dobrodružstvím nabízí brandýský zámek každý den kromě pondělí mezi desátou a šestnáctou hodinou – přičemž start je vždy v každou celou hodinu. Cena činí 50 Kč za dítě.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.