Prodávají se na všech, před Vánoci běžných místech. Vědí o nich také veterináři a právě oni pak na místě zjišťují, zda nedochází k porušování veterinárních zákonů, či k týrání ryb. „Budeme kontrolovat prodejce, na které se v uplynulých letech nedostalo a budeme samozřejmě řešit i případná oznámení, tedy podněty občanů," potvrdil ředitel odboru hygieny Krajské veterinární správy Středočeského kraje Zdeněk Císař.

Loni díky podnětům odhalili veterináři v celém kraji pět přestupků proti veterinárním zákonům. Dva z nich na Benešovsku. „Konkrétně se jednalo o to, že prodejce nám sedm dní předem nenahlásil prodej živých ryb. Druhý prodejce zase neměl k prodeji ryb všechny potřebné dokumenty," uvedl Zdeněk Císař s tím, že kroky zhruba třicítky veterinářů v celém Středočeském kraji, kteří vyrazí do ulic ke kádím s rybami, povedou přednostně právě na místa, kde loni nebylo všechno v pořádku.

I ryby jsou vnímavá zvířata

Veterináři při svých loňských kontrolách nezjistili nikoho, kdo by s rybami zacházel v rozporu se zákony. „I ryby jsou vnímavá zvířata, proto si všímáme, jak s nimi prodejci zacházejí. Do kádí musí být zavedeno vzduchování nebo přívod čerstvé vody. Samozřejmě prověřujeme také správný postup při jejich usmrcování. Prodejci musí rybu nejprve omráčit," dodal Zdeněk Císař.

Letošní ceny kaprů se od těch loňský příliš lišit nebudou. Kilogram bude stát mezi 70 a 90 korunami.

Kapry nezdražili. Někde lze koupit i sumceRyby na štědrovečerní stůl jsou v prodeji například u rybárny na Boleslavské třídě.Zdroj: Deník/ Miroslav S. JilemnickýMráz ani sněhová pokrývka nás v českých končinách už tradičně na Vánoce nečekají. Z představ o ladovských svátcích tedy zbývá především štědrovečerní večeře, v řadě případů neodmyslitelně spojená s obaleným kaprem.

Prodejci už několik dnů mají kádě s rybami na tradičních místech. Ani letos nedošlo k výraznému zdražení. Kilogram za tradičního kapra vyjde například na Boleslavské třídě v Nymburce u prodejce Jiřího Jecha na 80 korun. Stejně jako ve dvoře řeznictví u Řeháka.

Ten ovšem prodává pouze kapry. V nabídce u rybárny jsou i další druhy ryb. „Po obrovském zájmu z loňského roku jsme navýšili objednávku pstruhů. Jeden pstruh vyjde zhruba na stovku, cena za kilo je 159 korun," řekl prodejce. Milovníci netradiční večeře si mohou odnést i sumce, jesetera, amura nebo štiku.

I letos je základem prodeje hygiena a doplňkové služby. „Klademe důraz na hygienu, je jasné, že se v tomto směru dají očekávat i kontroly a my chceme mít všechno v pořádku. Závoz ryb máme dvakrát denně, můžeme tedy zaručit, že kapři i další ryby z nouzovských sádek jsou naprosto čerstvé," sdělil Jech.

Samozřejmostí je nabídka zabití a vykuchání ryby a jak je u tohoto stanoviště již léta zvykem, každého nakupujícího může zahřát i hrnek svařáku zdarma. Prodej funguje od 7 do 17 hodin a zřejmě právě v těchto dnech bude zájem největší.

Čtěte také: Vánoční prodej ryb: největší mela je dva dny před Štědrým dnem