Ve čtvrtek dopoledne se opět v Poslanecké sněmovně v kabinetu lídryně středočeského hnutí ANO Jaroslavy Pokorné Jermanové sešli zástupci ANO, STAN, ODS a TOP 09. Po pár minutách vyšel lídr středočeské TOP 09 Petr Tiso s tím, že se podle většinového názoru, který zastupuje, neztotožňuje s podmínkami čtyřkoalice. TOP 09 označil za konstruktivní opozici a popřál ostatním, kteří zůstali vyjednávat za dveřmi, aby vytvořili koalici.

Následně po chvíli vyšli ze zasedací místnosti Vít Rakušan (STAN), Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), Daniel Marek (TOP 09) a Martin Kupka (ODS). Oznámili, že varianta středočeské čtyřkoalice zůstává a k podpisu koaliční smlouvu dojde ke konci týdne. Počítají nadále s variantou čtyři radní za ANO včetně hejtmanky, čtyři radní STAN, dva z ODS a jeden z TOP 09.

Petru Tisovi hlavně vadilo, že lídryně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová porušila exkluzivitu, když přizvala do vyjednávání ODS, která následně podpořila ji jako hejtmanku. To ale TOP 09 odmítala. Chtěla, aby se hejtmanem stal Vít Rakušan (STAN). Pokorná Jermanová ovšem středočeskou ODS přizvala ze zištných důvodů.

Podle původní dohody trojkoalice by totiž nezastávala pozici hejtmanky, nicméně v radě by jim zůstalo šest křesel z jedenácti. Takové jednání schvaloval také její nadřízený Andrej Babiš. Po úterní změně, kdy se do koaličního jednání přidala i ODS, která explicitně podpořila Pokornou Jermanovou v čele kraje, bylo jasné, že STAN ustoupí, aby získal více křesel v radě.

Vnitřní rozkol v TOP 09

TOP 09 teď stojí na rozcestí, kdy lídr Petr Tiso tvrdí, že nechce jednat o variantě čtyřkoalice. Z jednání odešel spolu s dalším zvoleným, a to starostou Roztok Janem Jakobem. Před novináře poté předstoupil náměstek primátora Mladé Boleslavi Daniel Marek (TOP 09). „Z pěti zvolených zastupitelů jsou tři pro pokračování ve čtyřkoalici pro nás je to smysluplné," řekl bezprostředně místopředseda středočeské TOP 09 Daniel Marek.

Uvedl také, že v krajské organizaci nedošlo k absolutní shodě a určitě ve vyjednávání nemá osobní ambice. Během jednání dostal spoustu esemesek a také e-mailů, které potvrdily jeho kroky. Petr Tiso nicméně dále stojí na svém prohlášení. Vnitřní rozkol budou řešit na dalším zasedání krajského výboru.

O tom, v jakém smyslu budou tři zastupitelé, s největší pravděpodobností Daniel Marek, Michaela Vojtová a Milan Schweigstill (všichni TOP 09), spolupracovat ve čtyřkoalici, není jasné. Pro jejich partnery to ale není důležité. „To, co se děje v TOP 09, jsme neřešili. Přijali jsme vysvětlení kolegy Marka, že za TOP 09 chtějí u tohoto projektu zůstat. S tím jsme se spokojili," řekl Rakušan, lídr STAN.

Podle Daniela Marka (TOP 09) není novinkou, že TOP 09 spolupracuje s ANO. Příkladem je Jihomoravský kraj. „Na krajské úrovni jako komunální politik ideologii neřešil. Jde o společné cíle, ve kterých máme společné průniky, takže takto budeme pro střední Čechy a náš kraj pracovat," doplnil Daniel Marek.

Kdo získá finance?

O konkrétních postech, které by připadly v krajské radě jednotlivým zastupitelům, zatím všichni vyjednávají. Lze předpokládat, že pokud ANO bude mít svoji hejtmanku, mohou ustoupit druhým starostům s pozicí radního pro finance.

„Hodinu a půl jsme pracovali na tom, jak si představujeme programové cíle, které bychom chtěli dosáhnout. Překvapivě jsme se věnovali tomuto a na bázi toho se začíná mluvit o rozdělení jednotlivých gescí, což bude do budoucna potvrzeno smlouvou," upřesnil Vít Rakušan (STAN).

V podobném duchu mluvila i lídryně ANO. „Jednání se posunula, pracujeme na čtyřbázi. Po jednání jsme celkem unavení. Začínáme řešit konkrétní otázky a posouváme se dopředu. Jsem velmi ráda a chci poděkovat kolegům za vstřícnost," potvrdila Pokorná Jermanová.

Na všech bylo velmi vidět, že jednání, která vedou už od neděle, se podepisují na jejich únavě, nicméně ne na jejich odhodlání. Další schůzku si naplánovali na nedělní odpoledne. Podle náznaků Pokorné Jermanové by už mělo dojít také k podpisu koaliční smlouvy.

Možná podoba radních krajeRada Středočeského kraje má dohromady pět náměstků hejtmana, statutárního zástupce hejtmana a pět radních
- pro oblast zdravotnictví
- regionálního rozvoje
- majetku, finanční kontroly, investic a veřejných zakázek
- školství, mládeže a sportu
- financí
- životního prostředí a zemědělství
- kultury a památkové péče
- sociálních věcí

ANO: Jaroslava Pokorná Jermanová - hejtmanka, František Petrtýl, Gabriel Kovács, Marcela Melková

STAN: Dana Drábová
, Vít Rakušan, Věslav Michalik, Pavel Fojtík

ODS: Martin Kupka, Dan Jiránek

TOP 09: Daniel Marek

Čtěte také: ANO chce post hejtmana. Čekali jsme to, řekl Vít Rakušan