O tom, že je zrušena, informovala ve čtvrtek Veronika Vároši z ministerstva pro místní rozvoj.Tlumočila tak rozhodnutí, které vyhlašovatelé soutěže přijali po debatě s předsedajícími krajských hodnotitelských komisí. Včetně vysvětlení, že jde o reakci na šíření koronaviru.

ONLINE ke koronovairu najdete ZDE

Středočeští vítězové z loňska, Libovice (Zlatá stuha), Řisuty (Modrá stuha), Jinočany (Bílá stuha), Kněžice (Zelená stuha) a Žižice (Oranžová stuha), si tak své tituly podrží nejméně po dva roky. V roce 2019 se v rámci Středočeského kraje zapojilo celkem 17 obcí. Letos byla lhůta na podávání přihlášek do soutěže Vesnice roku 2020 stanovena až do 30. dubna.

Domov U Trati v Litoměřicích
Samota tíží často víc než obava z koronaviru. Senioři trpí izolací

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) připouští, že soutěž je srdeční záležitostí snad všech soutěžících obcí – a do příprav vkládají spoustu energie jak starostové a starostky, tak často doslova celá vesnice: zástupci spolků, organizací i občané. Přesto je situace taková, že než letošní 26. ročník poškodit odklonem k nějakému provizoriu, to raději nic; bude to prý jen ku prospěchu věci. „Upřímně nás toto rozhodnutí mrzí, ale zároveň věříme, že příští ročník bude o to úspěšnější,“ poznamenala Dostálová.

Vároši doplnila, že s odpískáním soutěže se ruší také veškeré související akce; včetně motivačních seminářů. „Přihlášky do soutěže a uhrazené registrační poplatky budou obcím vráceny,“ konstatovala.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Ekovýchovu v kraji má letos podpořit sedm milionů

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník