V rámci takzvané druhé výzvy kotlíkových dotací krajský úřad do středy zaevidoval 4510 elektronicky podaných žádostí v celkovém objemu 482 milionů korun. Naprostá většina jich byla odeslána hned ve středu 4. října, kdy přijímání žádostí začalo.

Skutečný počet žadatelů je ovšem menší – už prvotní kontrola ukázala, že řada žádostí byla podána duplicitně. Mnozí uchazeči o příspěvek si při posílání žádosti přes internetový prohlížeč zjevně nebyli jistí – a stejný požadavek odeslali vícekrát.

I středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová se chopila festivalové vařečky a předvedla své kuchařské umění. Její domácí houbovou pomazánku ochutnala a pochválila v pátek celá řada návštěvníků.
Hejtmanka vařila z hub a povidel, její náměstky spíš lákala panenka

Elektronická registrace žádosti je ovšem pouze prvním krokem: pro další řízení je nezbytné do 20 pracovních dnů od poslání elektronické žádosti doručit na podatelnu krajského úřadu na pražském Smíchově vytištěnou a podepsanou žádost v papírové podobě, doplněnou stanovenými přílohami. Lze to udělat osobně i prostřednictvím poštovních služeb (tedy poštou nebo s využitím kurýra).  Hejtmanství za tím účelem posílilo tým podatelny a prodloužilo i její provozní dobu. Kompletní papírovou dokumentaci zatím obdrželo k pěti stovkám žádostí. Jestliže listinná podoba žádosti v určeném termínu do podatelny nedoputuje, bude tato žádost vyřazena; nárok na získání dotace žadatel ztrácí.

Přijímání žádostí nadále pokračuje. Na podporu nákupů tepelných čerpadel, plynových kondenzačních kotlů, kotlů na biomasu či kombinovaných kotlů pro spalování biomasy i uhlí má program „Výměna zdrojů tepla na pevná paliva v rodinných domech ve Středočeském kraji 2017–2019“ vyčleněnou částku dosahující 502,2 milionů korun. Výše poskytovaného příspěvku se u jednotlivých kategorií liší – na čistě uhelné kotle však už příspěvek získat nelze. Ani korunu.

Pokud by stále zbývaly peníze vyčleněné na kotlíky, je nejzazším termínem pro podání žádosti červen příštího roku. Jestliže se alokované finance vyčerpají dříve, kraj oznámí ukončení příjmu žádostí. Kolik přesně nyní zbývá, lze vzhledem k procesu přijímání žádostí odhadovat jen stěží. Jisté je, že to bude podstatně víc, než by naznačoval jednoduchý početní příklad: 502,2 milionu minus 482 milionů…

Spolana Neratovice.
Punc největšího znečišťovatele opět dostala Spolana