Letos se na akce k záchraně památkových objektů s potenciálem společenského využití rozdělovalo z krajského rozpočtu mezi jejich vlastníky 30 milionů korun – jen menší díl připadl krajským organizacím a o většinu se podělili soukromí majitelé – a se stejnou částkou počítá vedení kraje i pro příští rok.

„Věřím, že zastupitelé tento záměr hlasováním podpoří,“ uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) k pondělnímu rozhodnutí středočeských radních, které čeká už jen konečné schválení zastupitelstvem. Pokud budou souhlasit, kraj vypíše termín podávání žádostí od 18. do 25. února. Hodnotit žádosti pak budou krajští úředníci společně se zástupcem Národního památkového ústavu.

„Minimální výše požadované dotace v rámci tohoto tematického zadání činí 500 tisíc korun, maximální výše je stanovena na sedm milionů,“ přiblížil podmínky radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička (ČSSD). S tím, že minimální spoluúčast žadatele je stanovena na 20 procent z celkových nákladů konkrétního projektu. Ten však může být pouze dílčí akcí směřující k obnově památky; nejde tedy o celkovou rekonstrukci. Dokončen bude muset být dokončena do konce roku 2020.

Co se v rámci hodnocení posuzuje
- Jde o nemovitou kulturní památku zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek ČR
- Dopravní dostupnost památky pro nejširší veřejnost
- Využití objektu pro spolkový a společenský život regionu (včetně zhodnocení využívání v posledních třech letech); popis možnosti spolkového využití po ukončení akce obnovy
- Naléhavost opravy, připravenost akce
- Vícezdrojové financování projektu obnovy
- Možnost dokončení uzavřené etapy do 31. prosince 2020

Ilustrační foto
Na silniční stojedničce se chystají velké stavby
Skalní obydlí ve Lhotce u Mělníka.
Lidové tradice mizejí. Co se s tím dá dělat?