Jejich hlasování by zřejmě měla být jen formalita. Odměny pro školy sotva bude někdo zpochybňovat – ostatně v porovnání se sumami, pro které zastupitelé zvedají ruce běžně, jde skutečně o kapku v moři. Navíc se sliby mají plnit – a o odměně v podobě finančního daru určeného na vybavení pro zajištění či posílení bezpečnosti žáků při jejich práci v prostředí internetu hovořil tehdejší náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast bezpečnosti a cestovního ruchu Vít Rakušan (STAN) už při loňském vyhlášení soutěže.

Odměny kraj školám vyplácel i v minulém volebním období – za vlády ČSSD s KSČM – a hodlá v tom pokračovat. Plyne to alespoň z pondělního vyjádření radního pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Roberta Bezděka (ANO). „Chceme školy motivovat k účasti v soutěži – a především k aktivnímu přístupu v oblasti kybernetické bezpečnosti,“ poznamenal Bezděk. „Právě děti jsou spolu se seniory nejohroženější kategorií uživatelů,“ upozornil.

Ilustrační foto
K žadatelům míří další desítky milionů na nové kotle

Podobně jako v minulosti se vítězi stávají školy, jejichž pedagogové dokázali žáky nejlépe motivovat k účasti v soutěži. Hodnocení se tradičně vypočítává jako podíl účastníků soutěže a celkového počtu žáků školy.

Středočeská soutěž je krajským doplňkem celostátního projektu Kraje pro bezpečný internet zastřešovaného Asociací krajů ČR. Ten se zaměřuje na posilování povědomí o on-line bezpečnosti a varování před nebezpečími, která může přinášet užívání informačních a komunikačních technologií; jak počítačů, tak chytrých telefonů. Pro žáky a studenty jsou na www.kpbi.cz připraveny výukové kurzy (poučující o bezpečném chování, ochraně osobních údajů, autorských právech či třeba o kyberšikaně) doplněné testy, jejichž úspěšní řešitelé mohou vyhrát atraktivní elektroniku. Projekt ale pamatuje třeba i na rodiče a pedagogy – a také na seniory.

Vítězné školy:
I. kategorie: základní školy do 100 žáků – Základní škola Kamenice
II. kategorie: základní školy od 101 do 299 žáků – Základní škola Libice nad Cidlinou
III. kategorie: základní školy nad 300 žáků Základní škola Dobřichovice
IV. kategorie: střední školy (včetně učilišť) – Gymnázium Příbram, Legionářů

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Dalších pětadvacet regionálních produktů se může pyšnit titulem Potravinářský výrobek Středočeského kraje.
Pečeť kvality prozradí, co chutnalo na hejtmanství