Na přípravě prezentace investičních příležitostí chce odbor regionálního rozvoje krajského úřadu spolupracovat s městy, jejichž územní plány počítají s investičními zónami, ale i s těmi, která mají na svém území významné brownfieldy – opuštěné průmyslové nebo zemědělské areály volající po oživení. Delegace má ovšem vézt na veletrh nejen prezentace, na jejichž přípravě se hejtmanství podílelo: využije i materiály vyrobené samotnými městy, stejně jako ty, které kraji poskytnou soukromí vlastníci nemovitostí.

Už dnes je známo, že na výstavní ploše se bude kraj prezentovat vedle expozice Prahy, Brna a Ostravy. „Účast na prestižním veletrhu investičních příležitostí vedle největších českých měst je výzvou ke vstupu nových investorů do Středočeského kraje a nástrojem podpory a rozvoje podnikání formou moderních technologií a služeb,“ připomněl v úterý středočeský radní pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu Martin Draxler (ANO), že blízkost dalších regionů z Čech i z Moravy nevnímá pro účast na veletrhu jako konkurenci, ale jako velkou výhodu.

Ilustrační foto.
Pro zlepšení silnic na Mladoboleslavsku má kraj získat 1,4 miliardy od stát

Na veletrhu ve Francii se střední Čechy prezentovaly i v uplynulých letech; třeba v roce 2015 na společném stánku s Karlovarským krajem. Středočeské zastoupení v Cannes nechybělo ani letos v březnu, kdy podle slov hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) kraj vystupoval jako skvělá adresa pro rozvoj high-tech oborů. „V regionu již dnes sídlí řada špičkových vědeckých center, významných podniků a inovačních firem. Současně jsme regionem s velkým ekonomickým a vědecko-výzkumným potenciálem,“ připomněla tehdy, že jsou vítány i další aktivity zaměřené na inovace a perspektivní obory, které ocení kvalifikaci a šikovnost obyvatel. Naopak se středočeští politici napříč politickými stranami shodují, že nestojí o vznik dalších logistických areálů či jednoduchých montoven – a nesouhlasí se zabíráním zemědělských ploch.

Letos své možnosti ve Francii prezentovalo město Kladno s rozsáhlejší nabídkou bývalých areálů Vojtěšské huti a Poldi, stejně jako města Kolín, Nymburk, Kutná Hora, Příbram, Mladá Boleslav i další. Představila se také dolnobřežanská laserová centra ELI Beamlines a HiLASE či BIOCEV neboli Biotechnologické a biomedicínské centrum Akademie věd a Univerzity Karlovy ve Vestci – a nechyběly ani významné průmyslové podniky regionu v čele se Škodou Auto.

Ve zmiňovaném roce 2015, kdy se kraj účastnil 26. ročníku veletrhu MIPIM, se podle slov tehdejšího hejtmana Miloše Petery (ČSSD) jevil nejnadějněji zájem projevovaný o území někdejšího vojenského prostoru u Milovic a o buštěhradský zámek. S odstupem času se ukazuje, že od vyvolání pozornosti k naplnění konkrétních záměrů bývá ještě třeba urazit dlouhou cestu.

Ilustrační foto.
Léčby středočeského zdravotnictví se ujímá radní Bezděk