Poskytované slevy, a to v rozpětí od pěti do padesáti procent, by vybraným skupinám občanů měly zlevnit jak volnočasové aktivity, tak i obvyklé denní nákupy běžného zboží, připomněla v pondělí středočeská radní pro oblast sociálních věcí Aneta Heřmanová (ČSSD). Slevy mají podle předem uzavřených dohod poskytovat vybraní podnikatelé či instituce. „Smyslem projektů je na jedné straně především podpora rodin s dětmi nebo seniorů – a na druhé straně podpora malých a středních podnikatelů včetně předpokládaného významného přínosu v cestovním ruchu,“ vysvětlila Heřmanová. S upozorněním, že zapojení do obou projektů je bezplatné.

Mše za oběti komunistické zvůle v klášteře v Želivě.
Josefa Toufara a oběti zvůle komunistického režimu připomněli v Želivě

Levněji hlavně na výletech

S projektem Rodinných pasů přišel Jihomoravský kraj, který je také držitelem ochranné známky. Již se rozšířil také do krajů v Jihočeského, Olomouckého, Pardubického, Královéhradeckého, Ústeckého, Moravskoslezského a na Vysočinu. Karta získaná doma má přitom registrovaným rodinám ze středních Čech umožnit využívat její výhody i ve všech těchto krajích. Pro začátek by přitom zřejmě nacházela uplatnění obzvlášť při výletech k sousedům – jednání s domácími spolupracujícími partnery se teprve rozbíhají.

Seniorům slevy i akce

Senior pas je obdobným projektem zaměřeným na poskytování slev při platbách za služby i zboží, avšak se zaměřením na uživatele ve věku nad 55 let. Vedle vytváření sítě partnerů poskytujících slevy se mohou rozvíjet i další aktivity: především doprovodné společenské akce pro seniory, připomněla v pondělí Helena Frintová z krajského úřadu. „Mezi tyto akce by měly patřit například oslavy Svátku seniorů, soutěž Babička roku Středočeského kraje nebo workshopy zaměřené na vytváření rodokmenu Top senior – zlatá nitka,“ připomněla. Upozornila dále, že Senior pasy se budou ve středních Čechách představovat mimo jiné i v rámci roadshow (tedy „propagační jízdy“), kde se rovnou bude možné se do projektu zapojit.

Jezuitská kolej GASK
Nová brožura je nabitá tipy pro výlety za poznáním

Prozatím na zkoušku

Radní Heřmanová připomněla, že oba projekty mají být letos spuštěny v takzvaném pilotním, tedy vlastně zkušebním, režimu. „Předpokládáme v první fázi propojení na ostatní kraje, ve kterých již pasy fungují nebo se připravují podobně jako u nás. Za předpokladu, že se jejich provoz skutečně osvědčí a bude o ně zájem, by pak v dalších letech již mohly přejít do běžného režimu,“ konstatovala. Připomněla současně, jak vidí jedno z kritérií úspěchu: do konce roku bude uzavřena dohoda s minimálně stovkou poskytovatelů slev.

Třeba webová prezentace Senior pasů už aktuálně nabízí možnost získat slevy v 61 provozovnách ve středních Čechách – od lékáren a očních optik přes lázeňské provozy v Poděbradech a muzea až třeba po prodejnu čerpadel v Příbrami, plastových oken v Mladé Boleslavi nebo vinotéku v Nymburce. Zpravidla jsou nabízeny slevy od pěti do 15 procent, ale narazit lze i na vyšší.

Následky noční vichřice ve Středočeském kraji.
Julie přifoukla středočeským hasičům stovky zásahů