Mluvčí kraje David Šíma upřesnil, že z nich bylo 143 lidí ve věku 65+. „A ve věku 75+ onemocnělo 50 osob,“ konstatoval. Přepočty nemocnosti za posledních sedm dní však ukazují, že nejvíc se nákaza šíří mezi dětmi.

V souvislosti s vývojem situace kraj ve středu obnovil fungování bezplatné telefonní linky k očkování. Byť hovořit o obnovení není úplně přesné. Původní číslo středočeské covidové linky se nyní využívá k jiným účelům – informace o tom, co se děje a jak nově postupovat, tam mohou hledat bývalí klienti Bohemia Energy a dalších zkrachovalých dodavatelů elektřiny a plynu – a pro aktuální informace k očkování proti koronaviru kraj nově zřídil jiné bezplatné číslo: 800 440 430. Ani to není novinkou: dříve zde byly Středočechům k mání informace týkající se kotlíkových dotací.

Nyní nicméně linka 800 440 430 odpovídá na otázky týkající se očkování proti koronaviru. „Číslo má v pracovních dnech od 8 do 16 hodin sloužit především starším lidem, kteří dostávají SMS s informací o možnosti nechat se naočkovat třetí dávkou,“ upřesnil Šíma.

Ilustrační foto.
Nemocnice připravily covidária, plánované operace zatím neruší

Hejtmanka Petra Pecková (STAN) doplnila, že výzvu k přeočkování někteří příjemci považují za pozvánku do očkovacího centra, kde byli očkování v minulosti – což skutečnosti neodpovídá. „Ne každý senior má dostatek informací – a ne každý si je umí vyhledat na internetu. Právě těmto lidem chceme primárně pomoci, a proto jsme obnovili infolinku,“ vysvětlila hejtmanka.

Krajský úřad ve středu upozornil, že linku neobsluhují zdravotníci, a tak nelze poskytovat konzultace ke zdravotnímu stavu. Úředníci ale třeba poradí, kam si lze jít nyní pro očkování a jak se registrovat. Původní očkovací centra už totiž neexistují.