Na samém počátku byl zákrok policistů ze služebny ve městě Odolena Voda na Praze-východ. Ti v listopadu jednoho z podezřelých dopadli v souvislosti s vloupáním do rekreačního objektu. Další prošetřování ukázalo, že společně s kumpánem toho dotyčný zřejmě má na svědomí víc.

Již v listopadu brandýští kriminalisté oběma sdělili obvinění z několika trestných činů: z krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci, uvedla Hašlová. „K těmto skutkům nyní vyšetřovatel kriminální služby rozšířil obvinění ze spáchání dalšího přečinu krádež ve spolupachatelství a poškození cizí věci ve spolupachatelství,“ doplnila. S konstatováním, že z poškození jurty lesní školky se bude před soudem zodpovídat pouze mladší z obou mladíků. Oba jsou stíhání na svobodě.

S rozsáhlým požárem hasiči bojovali až do rána.
Dům v Českém Brodě zasáhl rozsáhlý požár. Zabil i domácího mazlíčka

Právě požár dřevěných konstrukcí s plátěnou krytinou v lesní školce v Dolních Chabrech z 8. října je nejzávažnějším ze skutků, jež policie spojuje s jejich řáděním. Kriminalisté zjistili, že podezřelí dvě tamější jurty sloužící jako zázemí (obě byly vytápěné a měly zavedenou elektřinu) navštívili už o několik dní dříve. Tehdy si odnesli spotřebiče, nářadí a další kořist v hodnotě před deset tisíc korun. Když se tam pak vrátili, znovu jurty prohledali – tentokrát se jim však už nic nehodilo. Vzápětí vyšlehly plameny. „Po usednutí do vozidla kolem 22. hodiny se 20letý mladík, zřejmě zklamán neúspěchem, ještě znovu vrátil do obou jurt – a zapalovačem je podpálil,“ naznačila Hašlová, že plameny zřejmě neměly sloužit k zahrazení stop. Půlmilionový požár byl zřejmě jakousi „mstou“. Odplatou za to, že napodruhé už nebylo co ukrást!

Jinde se ale kradlo dál. Podle Hašlové dotyční v trestné činnosti pokračovali o necelý měsíc později. Bylo to 1. listopadu znovu v Dolních Chabrech, kde se prý opět společně vloupali do chaty v zahrádkové kolonii. „Nic neodcizili, ale způsobili škodu na poškozeném zařízení. V této lokalitě se jim zřejmě zalíbilo, neboť téměř po týdnu během noci rozbili zadní okénko osobního vozidla značky Renault a poté do něj vnikli. Následně demontovali a odcizili vybavení v hodnotě 60 tisíc korun,“ přiblížila Hašlová další vývoj událostí. Připomněla ještě zlodějskou návštěvu z 11. listopadu, jejíchž obětí se stal další renault zaparkovaný v Dolních Chabrech. Vůz stojící v Bolebořské ulici podezřelí poničili, aby se dostali dovnitř – a jejich kořistí se stala autokamera doplněná drobnou částkou peněz.

U Okresního soudu v Mladé Boleslavi pokračovalo ve čtvrtek hlavní líčení v kauze strážníků, kteří čelí obžalobě z trýznění bezdomovců.
Umravňování bezdomovců je boj s větrnými mlýny, naznačil u soudu šéf strážníků