K představení dalšího postupu svolala hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) tiskovou konferenci, která se uskuteční před úterním jednáním krajských zastupitelů. Zasedání tak nepochybně dostane zcela jiný ráz, než naznačuje původní program, který hovoří například o debatách kolem plánu investic či třeba o schvalování dotací pro obce. Mohlo by přibýt zásadní hlasování: o novém složení rady kraje.

I když se v pátek mělo uskutečnit další kolo dohodovacího řízení k urovnávání napětí, spolupráce dominantního ANO se STAN, ODS a Nezávislými Středočechy končí již nyní. Jednoznačně. Fakticky se ale koaliční smlouva stala minulostí již v neděli, kdy se ANO obrátilo s nabídkou ke spolupráci na dosavadní opoziční strany. To, že podaná ruka skutečně přišla a setkala se se souhlasným ohlasem krajského výkonného výboru strany, potvrdil v pondělí předseda klubu zastupitelů za ČSSD Miloš Petera. Tento někdejší hejtman kraje by se podle mediálních spekulací mohl stát jedním z nových radních – stejně jako další exhejtman z řad ČSSD Josef Řihák.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Debaty o penězích pro nemocnice může kdokoli sledovat i z domova

Podle všeho se počítá i se spoluprací nebo alespoň podporou také ze strany komunistů – což jejich krajský předseda Stanislav Grospič nevyloučil; mohly by však existovat i další modely budoucí koalice. To naznačují i slova jednoho z nynějších náměstků hejtmanky Daniela Marka (Nezávislí Středočeši; zvolen za TOP 09). Ten naznačil, že se v pondělí večer horečně jedná. Zástupci STAN však nemají moc pochybností: vzhledem k vývoji situace v posledních týdnech, dnech i hodinách už jsou karty nepochybně rozdány a vše domluveno. 

Jasné stanovisko bez nějakých „možná“, „snad“ či „uvidíme, co se podaří prosadit z našeho programu“ vydal za ODS dosavadní náměstek hejtmanky s kompetencí v oblasti zdravotnictví Martin Kupka. V noci po jednání regionální rady zdůraznil, že jeho strana současnou krajskou koaliční krizi nevyvolala – a ani svým jednáním nedala záminku pro její vznik. Současně označil za „největší nebezpečí“ jak návrat komunistů do krajské rady, tak jejich přímou či nepřímou podporu pro menšinovou koalici. „ODS nabízí jednání o nové koalici bez přímé či nepřímé spolupráce s KSČM,“ snaží se Kupka oslovit možné partnery s nabídkou strany, která v 65členném zastupitelstvu má 10 míst. 

Zatím pouze spekulovat lze o načasování zemětřesení v koalici vlivného a velkého Středočeského kraje právě na dobu, kdy špičky hnutí ANO rozjíždějí koaliční jednání po vyhraných volbách do Poslanecké sněmovny. 

Ilustrační foto
Stavebním záměrům v blízkosti obcí vystavila místní referenda stopku