„Je to věc právně ošemetná. Hrozí soudní spor. Město má k dispozici právní posudek, který říká, že kdyby se v lanové dráze, co postavil MTStav, stal nějaký úraz, je za to právně odpovědné město. To je hlavní důvod, který vedl radu k názoru, že bude lepší lanové centrum zbourat," sdělil radní Václav Dvořák. Vedení města si proto chce zajistit důkazní prostředky pro pravděpodobný budoucí spor.

„V podstatě jde o certifikát, který město získalo. Česká obchodní inspekce a Sdružení obrany spotřebitelů se před několika dny zúčastnily jednání, kde napadají kvalitu certifikátu. Jednali také o tom, zda měl či neměl být vydán. Konečné stanovisko ještě nemáme, ale mělo by být důležitým prvkem celého soudního sporu," dodal místostarosta Václav Švenda.

Poddimenzované spoje

Podle radních má být společností, které si stěžují na certifikační úřad, hned několik. Soudní spor by tak měl jednat o tom, zda společnost MTStav předala řádně stavbu městu. Proto, že hřiště hrazené z dotací není řádně využívané, muselo už město část dotace vrátit.

Z posudku vypracovaného odborníky z Českého vysokého učení technického rovněž vyplývá, že zhotovitel díla, kterým je firma MTStav, nepostupoval 
v souladu s projektovou dokumentací a nebyla ani vypracována výrobní dokumentace a statický a dynamický výpočet konstrukce - rozhodující spoje konstrukčních prvků jsou poddimenzované a provedené 
v rozporu s požadavky projektu.

Výzva k finanční náhradě

Radní proto vyzvali zhotovitele lanové dráhy k zaplacení finanční náhrady o zhruba 1,6 milionu korun. Jednatel firmy MTStav Martin Pečenka se letos 
v květnu vyjádřil, že v průběhu samotné realizace během loňského roku firma několikrát jednala s městem o možné záměně prvků lanového centra z důvodu zvýšení bezpečnosti celého projektu, například snížení výšky jednotlivých atrakcí, výměnu lanovky za barmský most a další.

„Veškeré návrhy ale město odmítlo a trvalo na zhotovení dle projektové dokumentace," sdělil Pečenka, který se domnívá, že město prostě nechce lanový park provozovat. „Nejjednodušší pro město je se lanového centra zbavit. Celá věc směřuje k soudním sporu, nechci se k tomu více vyjadřovat," dodal Pečenka.

Výdaje na realizaci projektu se přitom vyšplhaly na téměř 11 milionů korun. Skutečná dotace byla vyplacena 
v celkové výši zhruba 8,8 milionu korun, což je 85 procent celkových výdajů.

Čtěte také: Za lanové centrum muselo město vrátit část dotace