Na Mělnicku jsou ale i včelaři, kteří pečují o desítky nebo dokonce stovky úlů. U těch lidé oblíbený včelí produkt většinou stále ještě seženou. „Na prodej máme asi jen třicet kilo. Letos jsme měli menší výtěžnost než loni, protože nám některá včelstva hůře přezimovala," říká včelařka Helena Korecká ze Živonína, která se stará o šestnáct včelstev.

Asi padesát kilogramů medu má stále k dispozici i mšenský včelař Rudolf Říha, podle něhož byla letošní snůška průměrná. „Jsou sice oblasti, kde se hovoří o nedostatku medu, ale na Mělnicku bych to tak špatně neviděl," připomíná včelař, který chválí i narůstající počet lidí, již si pro med nejdou do supermarketu, ale přímo ke včelaři.

Rudolf Říha letos kilogram medu prodává za sto padesát korun. „Cenu mám na té spodnější hranici. Jinak se prodává i za sto osmdesát korun a víc. Jedna paní mě kvůli nízké ceně dokonce podezírala, jestli prý ho nemám pančovaný," doplnil s úsměvem včelař.

Zásoba na celý rok

Pokud by zájemci med na Mělnicku sháněli marně, dozajista ho dostanou v Kopči u Úžic. Tam totiž stojí včelí farma manželů Cihlářových, která se řadí mezi největší producenty medu v České republice. „Protože jde o naši obživu, zásoby medu musíme mít na celý rok," ujistil Petr Cihlář, který je majitelem dvanácti set včelstev.

Včelaři se shodují, že v posledních letech zájem o med přímo od včelařů stoupá. Na přelomu loňského a letošního roku šlo dokonce o skokový nárůst. Příčinou byla kauza medu s antibiotiky, který do obchodní sítě distribuovala společnost Včelpo, jež patří Českému svazu včelařů. Řadu zákazníků, kteří do té doby kupovali med v obchodech, to přivedlo ke včelařům.

Čtěte také: Za dvanáct let včelaři věnovali dětem v Příbrami přes tunu medu