Starosta Ondřej Lochman právě na tento den vyhlásil akci Vlajky pro Masaryka, aby připomněl události z roku 1918. Tehdy z nároží mizely insignie habsburského mocnářství a nahradila je československá vlajka jako symbol svobody a suverenity. Lidé na atmosféru tohoto dne nikdy nezapomněli.

„Oslava vzniku samostatného Československa se dlouho neobešla bez trikolór na klopách kabátů a vlajících státních vlajek. Jenže čas běží a lidé zapomínají. Na vzpomínkovou akci v našem městě chodí jen hrstka věrných," zhodnotil starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman.

Kdo chce, aby i na jeho domě vlála česká vlajka, může si ji přijít už nyní vyzvednout na místní úřad. Pro první ročník jich město připravilo padesát.

Připojí se ještě někdo?

Mnichovo Hradiště bude asi jediným městem, kde se do vyvěšování vlajek připojí i veřejnost.

„Státní vlajky se samozřejmě objeví na radnici, na obecních budovách v našich místních částech a na budově základní školy. Na domech občanů jsem je neviděl už dlouho," konstatoval starosta Dobrovice Tomáš Sedláček.

Jiné to nebude ani v Bakově nad Jizerou. Jak sdělil starosta Radim Šimáně, vlajky budou vlát pouze na budovách, které jsou ve vlastnictví města. Celkem šest. Ani on bohužel nezaznamenal tuto aktivitu ze strany občanů.

„Za sebe musím říct, když jsem byl v roce 1988 na fotbalovém turnaji v Dánsku, visela na každém domě či na zahradním stožáru státní vlajka. Dle informací místních mají vlajky vyvěšeny celoročně. Byl jsem nadšen národní hrdostí Dánů a utkvělo mi to v paměti dodnes," dodal starosta.

Čtěte také: Některé vysoké školy vyvěsily vlajku Tibetu, reagovaly na prohlášení o Číně