„Jednoznačně vedou klíče, doklady, mobily a hodinky. Na svého majitele ale čekaly třeba i dvě kožené tašky
s nářadím, příslušenství 
k elektronické cigaretě, série obrazů v dřevěných rámech či magnetický označník žluté barvy s nápisem 
TAXI," vyjmenoval Stanislav Holub. Raritní byla zapomenutá pohřební urna.

Většina věcí už se ale vrátila původním majitelům. Podle Stanislava Holuba už si lidé zvykli na to, že pokud něco ztratí, zavolají na služebnu strážníků. „Spolupráce funguje 
i z druhé strany. Dost často k nám nález přinesou i sami obyvatelé. Většinou chodí 
s peněženkami a doklady," doplnil zástupce ředitele.

Pokud se majitel nenajde hned, má možnost se 
o ztracenou věc nově přihlásit do tří let. Jestliže tak neučiní, stane se vlastnictvím města. Likvidační komise má pak dvě možnosti, jak s předmětem naložit. Buď navrhne jeho likvidaci, nebo jeho další využití.

Národní databáze Eztraty

Tři roky jsou ale poměrně dlouhou dobou, a služebny strážníků nejsou co se prostoru týče nafukovací. Na to reagoval Ondřej Šrámek, který je jedním ze zakladatelů národní databáze Eztraty. Ostrý provoz spustila na začátku prázdnin a má za úkol rozšířit informaci o ztracených věcech mezi co nejvíce lidí. Její fungování je úplně jednoduché - je to takřka vyhledávač mezi nálezy.

„Spolupracujeme s městy, obcemi i strážníky. Ti nález vyfotografují a zašlou do naší virtuální databáze 
s krátkým popisem. Nikdo nám tedy fyzicky žádné nálezy nenosí. Usnadňujeme ale hledání věcí a to tím, že lidé už nemusí nikam volat a vyptávat se, ale sednou 
k internetu a podívají se na naší stránku Eztraty.cz," vysvětlil Ondřej Šrámek.


V aktuální evidenci jsou například popruhy na upevnění nákladu nalezené v Debři, dále šedá textilní peněženka, slovenský průkaz zdravotního pojištění či černošedá textilní kabela.

„Zapisovat nálezy do databáze a zveřejňovat je online mohou i občané. Zároveň na příslušný magistrát nebo obecní úřad přijde automaticky e-mail, čímž se splní zákonná povinnost nenechat si nalezenou věc. A pokud se někdo o věc přihlásí, bude komunikovat přímo s vámi jako s nálezcem. Navíc byste od něj měli dostat deset procent hodnoty nalezené věci, jak garantuje zákon," dodal Ondřej Šrámek.

Čtěte také: Nalezených 15 tisíc korun skončilo na oddělení nálezů a ztrát