Obec obtékaná Vltavou je známá centrem jaderného výzkumu – a poslední dobou se o ní často hovoří také v souvislosti s naměřením rekordních teplot. Nyní však horko není kvůli počasí, ale kvůli budoucnosti obyvatel dvou ubytovacích objektů. Stavební úřad Městského úřadu Klecany nařídil neprodlené vyklizení kvůli trvalým závadám. Provoz ubytoven tak musí skončit.

Očekávání je jasné: o lidi, kteří tam žijí, by se měl postarat nájemce ubytovny. Pokud by se tak nestalo, záležitost bude muset řešit obec. „Krajský úřad je připraven starostce pomoci,“ uvedla ve čtvrtek Frintová. Podle jejích slov je pro obyvatele ubytoven, kteří po vystěhování sami nenaleznou náhradní ubytování, připraven plán pro zajištění případného nouzového ubytování. „Vedení obce nemusí mít obavy, že bychom mu s řešením takovéto akutní situace nepomohli,“ potvrdil ředitel krajského úřadu Jiří Holub. S ujištěním, že na takovýto případ je úřad skutečně připraven – a nejde jen o nějaké slovní prohlášení.

Postup kraje při řešení bydlení
- Pracovníci odboru sociálních věcí společně s dalšími institucemi poskytují obyvatelům ubytoven informace o možnostech řešení situace; zaměřují se hlavně na rodiny s dětmi. K dispozici jsou údaje o dostupných kapacitách azylových domů (tedy pobytových sociálních služeb), které by vystěhované lidi mohly přijmout.

- Orgány sociálně právní ochrany dětí v případě potřeby pomohou rodičům dětí s nalezením potřebného dočasného azylu – buď v zařízeních pro okamžitou pomoc ohroženým dětem, nebo díky péči pěstounů na přechodnou dobu.

- V azylových domech kraje je možné ubytovat všechny lidi z ubytoven nucených ukončit provoz, kteří mají ve středních Čechách trvalé bydliště. Mělo by se jednat o dvě osoby. Většina ostatních je hlášena k pobytu v Praze – a úředníci z hlavního města naznačují, že i metropole se může postarat.

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Hugo Lloris míří k soudu.
Mistr světa Hugo Lloris řídil opilý. Přišel o řidičák a dostal mastnou pokutu
Volby. Ilustrační snímek.
O hlasy se v kraji uchází i starosta s praxí sedmi volebních období