Jestliže padlo rozhodnutí, že každý uplynulý rok má představovat právě jeden strom, nebylo to úplně snadné zorganizovat, aby se symboliku podařilo dodržet, připomněl starosta Pavel Cihlář (Tuchoměřáci). „Kolik stromů, tolik sázejících rodin. Museli jsme udělat pořadník; takový byl o výsadbu na kraji obce zájem mezi našimi obyvateli,“ poznamenal. Připraven byl i přesný plánek. A třeba rodina Kupkova rovnou sázela švestku i jako narozeninový strom. Tak to alespoň říkali tatínek Tomáš, maminka Katka a jeden z brášků David v souvislosti s tím, že před pár dny byl malé Marianně jeden rok.

Péče o pacienty s covidem v krnovské nemocnici
Rizikové skóre zůstalo na 70 bodech. Česko zřejmě čeká uvolnění opatření

Na jejich aktivitu i snažení sousedů upozornil Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy. Tuchoměřické dění nesledovat náhohu – se zaplacením výdajů pomohla firemní nadace, jež obci prostřednictvím grantového programu Stromy poskytla příspěvek 149 975 korun. Nadace podobné aktivity chválí nejen jako pomoc životnímu prostředí a zkrášlení prostředí, kde lidé žijí. Zapojení místních do společného sázení také prospívá dobrým sousedským vztahům. „Zatímco v prvních letech po spuštění grantu Stromy se většinou vysazovala klasická stromořadí původních a v krajině již chybějících dřevin, ale i křovin, nyní stále častěji přichází na řadu výsadba obecních sadů či ovocných alejí,“ připomněla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Proč se v Tuchoměřicích rozhodli oživit extravilán právě sadem, vysvětluje starosta hned s několika argumenty. Ovocné stromy nejen pomohou vytvořit odpočinkovou zónu, vytvářející hranici mezi obytnou částí obce a komerční oblastí, ale do budoucna také nabídnou příležitost, aby si každý sám natrhal plody podle své chutí. „Což jistě bude lákavé hlavně pro děti,“ předpokládá Cihlář. „Ovocné stromy budou navíc poskytovat potřebný stín, poslouží jako větrolam a podpoří i zadržování vody v krajině,“ vypočetl i další výhody.

Demonstrace na Václavském náměstí v Praze v úterý 17. listopadu 2020. Po jejím skončení se průvod vydal na Národní třídu.
VIDEO: Viry jsou schopnější než vláda. V Praze se demonstrovalo proti opatřením

Úterní sázení, na které dohlíželi i odborníci ze zahradnické firmy, trochu zkomplikovala opatření proti šíření koronaviru: dohlédnout bylo třeba nejen na správnou vzdálenost mezi stromy, ale i mezi lidmi, kteří nejsou členy jedné rodiny. A nechyběla ani dezinfekce. „Sázející měli z domova přinesené vlastní náčiní – a pochopitelně nasazené roušky, pokud se zrovna nejednalo o jednu z jednatřiceti rodin u svého stromu,“ přiblížil Schnepp, jak to na místě vypadalo.

Ředitelka Nadace ČEZ Ziková upozornila, že grant Stromy je od letošního roku rozšířen právě i na obecní sady, parky či veřejné zahrady. „Další letošní novinkou je, že nyní kromě měst a obcí mohou o příspěvek žádat i neziskové organizace,“ zdůraznila.