Ukazují to ve čtvrtek zveřejněné výsledky srovnávacího výzkumu Město pro byznys, v němž analytická agentura Datank hodnotí všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice. Ve středních Čechách jich je 26.

Brandýs nad Labem mezi nimi vyniká výhodnými podmínkami pro podnikání i vstřícným přístupem radnice k podnikatelům, uvedl ve čtvrtek David Pavlát z agentury Communa, který o výsledu hodnocení informoval. Město podle něj podnikatele láká výbornou dopravní dostupností i rozvojem podmínek, které z něj dělají atraktivní místo pro podnikání. Hodnotitelé ocenili vysoce nadprůměrný počet malých a středních firem i rychle narůstajícím počtem firem i živností. „S tím jde ruku v ruce vysoký nárůst počtu obyvatel – a také počet dokončených bytů na 1000 obyvatel,“ uvedl Pavlát.

Ilustrační foto
Spolupráce: pro parkování u kolejí má kraj získat pozemky od obcí

Připomněl dále nízký podíl dlouhodobě nezaměstnaných, vysoký podíl kapitálových výdajů na celkových výdajích v rozpočtu města, i vysoký podíl výdajů věnovaných na vzdělávání. „Skvělého výsledku dosáhla radnice rovněž v testu elektronické komunikace, který fiktivními podnikatelskými dotazy ověřuje, jak rychle a kvalitně na ně reaguje místní živnostenský úřad,“ upozornil, že hodnotitelé nepracovali jen s čísly; přístup i sami testovali.

Ocenění si váží starosta města – či vlastně dvojměstí na obou březích Labe – Vlastimil Picek (Podpora občanů). „Jsem velice rád, že jsme se po vítězstvích v krajských kolech prosadili i celostátně,“ pochvaluje si. A s hodnotiteli se vzácně shoduje, když připomíná, že městu nahrává výborná dopravní obslužnost – a radnice věnuje hodně úsilí rozvoji města a důraz klade na školství.

Pomyslné stříbro získal Žďár nad Sázavou, které může být příkladem ostatním nadprůměrným podílem výdajů, jež radnice věnuje na bydlení i na a veřejnou dopravu – a zejména přístupem veřejné správy: podnikatelům vyhovují jeho webové stránky i úřední hodiny na radnici. Také zde skvěle dopadlo testování odpovědí živnostenského úřadu. Bronzová příčka pak celostátně patří Uherskému Hradišti. Od něj se lze na dálku poučit třeba v tom, jak připravit kvalitní webové stránky, které podnikatelům v přehledné formě nabídnou veškeré podstatné informace potřebné pro komunikaci s veřejnou správou nebo například pro rozvoj vlastního podnikání.