Jenže, oprava mostu, který je ve špatném technickém stavu je jedna věc, druhá jsou pochopitelně objížďky, které jdou s takovou stavbou ruku v ruce.

Jak již dříve sdělila Michaela Drobná, mluvčí Středočeského kraje, rekonstrukce mostu přes Jizeru, který spojuje historické centrum města s Novými Benátkami, se neobjede bez úplné uzavírky, a proto jsou připraveny dvě varianty objízdných tras. Lišit se budou podle hmotnosti vozidel.

„Osobní doprava bude vedena přes obec Dražice, přes tamní most a po silnicích třetí třídy číslo 27214 a 27216. Vozidla nad 3,5 tuny budou jezdit přes Horky nad Jizerou po silnici II/160 a přes Chotětov po silnici druhé třídy číslo 275. Pro pěší a cyklisty bude k dipozici lávka," popsala trasu mluvčí Středočeského kraje.

Zhoustnutí nákladní dopravy

Právě starosta Chotětova Bohuslav Jírů se obává zhoustnutí nákladní dopravy. „S kamiony už máme své zkušenosti. Jezdí přes nás zejména ty, které míří z Mělníka směrem na Luštěnice a Nymburk. Uvidíme, jak bude doprava vypadat, až na silnici v obci přibudou další náklaďáky," hodnotil Bohuslav Jírů.

Rád by se na silnější dopravu připravil více, ale nemá žádnou jinou možnost. Přechody v obci vyznačené jsou, a tak bude podle něj záležet hlavně nejen na obezřetnosti místních obyvatel, ale také šoférů kamionů. „Pokud uvidím, že řidiči padesátku nedodržují, požádám policii o častější kontrolu," dodal starosta a věří, že zhruba půlroční rekonstrukci mostu v Benátkách přečkají.

To Jaroslav Král, starosta Benátek nad Jizerou, už tak optimistický není. „Teď se do jednoho termínu nahromadily dvě stavby. Opravit potřebuje nejen náš most, ale také most v Dražicích, přes nějž právě povede objížďka. Je v havarijním stavu," upozornil s tím, že je to podle něj závažná věc, kterou Středočeský kraj ve svém plánování podcenil.

Problematický semafor

Přestože je dražický most evidentně v horším stavu, kraj s jeho modernizací počítá až v březnu roku 2018. Nicméně už teď je na něm omezení pro nákladní vozidla a k tomu všemu ještě semafor, který řada řidičů kritizovala. Do jednání se proto vložila benátecká radnice, díky které došlo k přesunutí semaforu k mostu. Původně auta zastavoval už při vjezdu do obce.

„Řidiči si stěžují na dlouhý interval, který trvá několik desítek minut. Z protisměru přitom nic nejede. To vše bude od března prodlužovat uzavírku," konstatoval starosta s tím, že další komplikace přinese i autobusová doprava. Konkrétní změny v jízdních řádech vzejdou až z jednání.

Zneprůjezdněním mostu budou ale trpět také obchodníci, kteří mají své provozovny na Husově náměstí v historické části a bude k nim jezdit například zásobování.

Jestli se skutečně naplní obavy starostů, se uvidí na jaře příštího roku. Nicméně stavební akce by měla stát třináct milionů korun.

Čtěte také: Železniční most v Kutné Hoře by mohl svítit, vzniká studie