„Mokřady mají mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva,“ zdůraznila Katarína Slabeyová z ornitologické společnosti. Milovníci ptactva proto pro zájemce z řad veřejnosti připravili sérii 18 vycházek zaměřených právě na poznávání mokřadů a jejich opeřených obyvatel. Akce se konají po celé republice, nicméně naprostá většina se odehraje ve středních Čechách a v hlavním městě. Ano – i Praha nabízí řadu lokalit, jež jsou ptactvu zaslíbené. A to nejen podél řek.

Chystané vycházky (z nichž většina se se chystá na první únorový víkend, avšak příležitosti k poznávání světa vodního ptactva nabídne již nadcházející sobota, jež je poslední v lednu) budou zaměřeny na především poznávání ptáků kolem vody. Možná se někde objeví i klenot naší přírody, ledňáček. Nebudou však chybět ani informace o tom, jaký význam mají mokřady pro zimování a tah ptactva. Za ornitology to připomněla Gabriela Dobruská, jež sama chystá výšlap do Modřan a Komořan na okraji metropole. „Při troše štěstí na nás čekají zajímaví severští hosté i velká hejna našich běžných druhů,“ naznačila, nač účastníci v přírodě narazí. Pokud bude počasí jen trochu příznivé, opravdu má být co pozorovat. 

Organizátoři účastníkům doporučují vybavit se nejenom dalekohledem a svačinou, ale důležité je nezapomenout také na dobré boty vhodné to terénu. A také na teplé oblečení, s nímž nebude problém často se při pozorování zastavovat. Obvykle by výšlapy měly trvat asi dvě až tři hodiny.

Dorottya Szécsi
Vědecká přednáška přiblíží tělesa, která možná ani neexistují

Ornitologické vycházky ke Světovému mokřadů ve středních Čechách:
Neratovice na Mělnicku
Sraz v sobotu 27. ledna v 9.00 na pravém břehu Labe u železničního mostu. Sedmikilometrová vycházka pořádaná ve spolupráci s Regionálním muzeem Mělník, která je vhodná i pro rodiny s dětmi, vede kolem Labe a dočišťovacích nádrží Spolany; ty nezamrzají. Pozorování a určování vodních ptáků zpestří stativový dalekohled s velkým zvětšením. 

Srbsko, Berounka na Berounsku
Sraz v sobotu 3. února v 9.00 před vlakovým nádražím v Srbsku. Trasa povede podél řeky Berounky do Berouna. Cestou se bude možno podívat i na zimoviště netopýrů, proto k doporučenému vybavení patří rovněž baterka. 

Městec Králové na Nymbursku
Sraz v sobotu 3. února v 9.00 u benzinky KN Prona. Dvoukilometrová cesta lesem Holička vede na místa historických mokřadů. Pozorování ptáků doplní informace o minulosti mokřadů a o jejich významu. Pokud bude přát počasí, dojde i na ukázku odchytu a kroužkování ptáků.

Řež u Husince, Vltava na Praze-východ
Sraz v sobotu 3. února v 10.05 na lávce v Řeži (u zastávky vlaků). Čeká se i na příjezd zpožděného vlaku; naopak v případě hodně špatného počasí (déšť, husté sněžení) se vycházka nekoná. Trasa vede po pravém břehu Vltavy až k přívozu Klecany–Roztoky. Přiblíží Vltavu jako významné zimoviště vodních ptáků: kromě kachen a racků nabídne setkání s kormorány, potápkami, volavkami i vzácnějšími hosty ze severu – morčáky velkými a hoholy severními. Možná se objeví i ledňáček říční. 

Vavřinecký rybník a Rašovice-Jindice na Kutnohorsku
Sraz v sobotu 3. února v 10.30 ve Vavřinci na parkovišti u hřbitova. Po procházce zimní krajinou po jižním břehu Vavřineckého rybníka následuje v poledne přesun do restaurace U Myslivce v Uhlířských Janovicích. Tam se po společném obědě uskuteční přednáška ke Světovému dni mokřadů spojená s promítáním: Naše řeky včera, dnes a zítra. 

Vycházky konané v Praze:
- Troja I, Vltava: sraz v sobotu 27. ledna v 9.00 v Podhoří (zastávka autobusů 236, 112);
- Hostivař: sraz v sobotu 3. února v 9.00 u autobusové zastávky Řepčická (linky číslo 125, 183, 154, 175) na straně u Lidlu;
- Modřany, Vltava: sraz v neděli 4. února v 9.45 na břehu Vltavy u vlakové zastávky Praha-Modřany (čeká se na příjezd případně zpožděného vlaku);
- Troja II, Vltava: sraz v sobotu 10. února v 9.00 u autobusové zastávky Zoologická zahrada (linka číslo 112).

Zdroj: Česká společnost ornitologická

Originální výzva čeká na návštěvníky (ale i na zaměstnance) v budově Krajské hygienické stanice Středočeského kraje v Dittrichově ulici v Praze. Cedule v přízemí každého vybízí, aby udělal něco pro své zdraví – a místo použití výtahu se vydal po schodech.
Vystoupejte ke zdraví po schodech, vybízejí hygienici