Odpovědi na podobné otázky nejsou jednoslovné. Leccos o možnostech využívat technologie tak, aby budoucnost začala přicházet již dnes, nicméně naznačí konference, kterou Středočeské inovační centrum pořádá v úterý Dolních Břežanech. Tamější laserové centrum ELI Beamlines hostí akci se slibným názvem: Středočeský kraj – region budoucnosti.

Nadsázka? Pojmenování akce vůbec nemusí přehánět! Napovědět může již úvodní přednáška konference moderované ředitelkou krajského inovačního centra Rut Bízkovou (z minulosti známou i jako předsedkyně Technologické agentury ČR a ministryně životního prostředí). O příchodu velkého společenského a ekonomického přerodu promluví světově uznávaný ekonom, vědec a propagátor Baťova sytému Milan Zelený. Profesor známý i z role konzultanta zahraničních vlád a podniků představí svůj pohled na světové trendy spojené s výzvami ekonomickými i sociálními.

Spolupracovat budou studenti i turistické managementy, kývli Středočeši a Němci
Spolupracovat budou studenti i turistické managementy, kývli Středočeši a Němci

Co máme očekávat v budoucnosti, by v rámci konference mohlo přiblížit také představení sebevědomě pojaté strategie: Středočeský kraj, jeden z nejbohatších regionů Evropy, připomněl manažer pořádajícího inovačního centra Milan Blažek. „K tomuto cíli je třeba využívat nové technologie – v podnikání, vzdělávání, sociální a zdravotní oblasti, v energetice, v ochraně životního prostředí; vždy s velkou dávkou digitalizace,“ zdůraznil.

O těchto souvislostech také bude řeč v rámci programu konference, který rozhodně neosloví pouze zástupce veřejné správy a podnikatelského sektoru. Což třeba sociální služby? Nový pohled na staré spoluobčany i na ošetřovatelskou péči v domácím prostředí přijedou nabídnout Vít Jankovský a Tomáš Vácha z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Praze. Ano, skutečně: nabídnou řešení, jak využívat moderní technologie k tomu, aby staří a nemocní lidé mohli žít doma a nemuseli se stěhovat do ústavů. 

Ilustrační foto.
Tři základní témata turistiky v kraji nabízejí vždy po dvanácti lokalitách

Stejné pracoviště pak představí ještě i zcela jinou tvář technologického pokroku. „Jejich kolega Michal Kuzmič se zaměří na praktické příklady energeticky efektivních budov – především na ekonomické přínosy pro obce a města,“ poznamenal Blažek. Tématu energetiky se pak dotkne také manažer energetiky Svazu průmyslu a obchodu České republiky Pavel Farkač nastolením otázky: je budoucnost v „malé“, nebo „velké“ energetice? Budeme mít nové technologie čím „krmit“? Leccos přitom dává tušit už název jeho vstoupení: Chytré sítě – nezbytná infrastruktura chytrých měst.

V rámci programu konference promluví i další hosté přinášející zkušenosti z blízkých i vzdálenějších regionů. Bude mezi nimi například Radek Staňka z projektu Mojeodpadky.cz, který představí zkušenosti s moderními motivačními systémy třídění odpadu, umožňujícího „vytřídit si“ i slevu na poplatku. Řeč přitom nebude o nějakých teoriích: jeho systém využívají obce i města třeba na Třinecku či Broumovsku, ale také v jižních a severních Čechách. Radko Sáblík, ředitel Smíchovské střední průmyslové školy (která je mimochodem v Praze sousedem středočeského krajského úřadu) zase naznačí, jaký je jeho pohled na nezbytnou proměnu české školství. To musí být schopno nejen reagovat na změněné potřeby pracovního trhu, ale také vychovávat novou generaci jako vzdělanou a spoléhající se na své síly.

Ilustrační foto.
Změny příměstské dopravy se nyní týkají autobusů, v únoru má dojít na vlaky