Dobrá, ještě tedy rozsáhlejší nápověda: Chateau Kotěra, Chateau Mcely, Zámek Savoia Škvorec či Zámecký hotel Liblice. Teď už je správná odpověď jasná: vesměs jde o zámky nabízející ubytovací služby.

Noc jako pro princeznu

Všech dvanáct lokalit, z nichž rovná desítka leží východně od Prahy, umožní strávit noc ve „šlechtickém prostředí“. A tahle ucelenou nabídkou zámeckých hotelů, které vlastně nejsou ani příliš daleko od sebe, se jen tak někde pochlubit nemohou. Bude to obrovský tahák na veletrzích turistiky, věří ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu Nora Dolanská, která v úterý představila témata, na něž chce klást důraz v rámci propagace kraje pro rok 2018.

Projekt šlechtického ubytování patří k těm nejzásadnějším. Považte: strávit noc přímo na zámku… Ne někde v podzámčí, v blízkosti památky, ale přímo v jejich zdech! „Nechat se hýčkat jako princezny,“ přiblížila Dolanská svůj pohled na nabídku, který podle jejích zkušeností bude oslovovat zvláště zahraniční návštěvníky – a má skutečně výjimečný potenciál. „Pokud chceme, aby u nás zahraniční návštěvníci zůstávali déle, musíme jim nabídnout to nejlepší, co v kraji máme,“ konstatovala s dodatkem, že výběru hotelů předcházely pečlivá příprava a desítky hodin konzultací.

Ilustrační foto.
Příspěvku od kraje na dražší autobusy se starostové nedočkají

Nabídka pro studenty

Dalším lákadlem středních Čech se nově mají stát zážitkové pobyty pro skupiny, určené zejména studentským či mladým pracovním kolektivům. Hlavně mladším generacím Y a Z, tedy středoškolákům a vysokoškolákům hledajícím místo jak pro seznamovací a rozlučkové pobyty, tak pro aktivní dovolenou, upřesnila Dolanská. V nabídce je 12 míst dobře dostupných z hlavního města, která příležitostí k adrenalinovému sportovnímu vyžití v kombinaci se zázemím pro pracovní programy mohou oslovit školní třídy i ty již bývalé oslavující maturitu, studenty při inauguraci či třeba pracovní týmy organizující poznávací setkání s novými lidmi nebo výjezdy k upevnění kolektivu. Tedy teambuilding.

Za Masarykem i technikou

Do třetice – rozhodně však nikoli na posledním místě – se do centra pozornosti mají v příštím roce dostat místa spojená s oslavami 100 let české státnosti, které vyvrcholí v říjnu připomínkou vzniku samostatného československého státu v roce 1918. K této příležitosti připravila středočeská centrála cestovního ruchu trojici tras, které nabídnou spoustu zajímavostí nejen zájemcům o historii míst, kde se na začátku 20. století utvářela česká státnost a její hodnoty, ale také milovníkům kultury, obdivovatelům architektury nebo technických památek.

Mezi 18 zastaveními nechybí Lány s tamějším prezidentským zámkem či Muzeem T. G. Masaryka, Památník Karla Čapka ve Strži či Památník Josefa Lady v Hrusicích – avšak ani přehrada Štěchovice, astronomická observatoř v Ondřejově nebo dobrovický cukrovar. A třeba také Beniesova vila a Bauerova vila. Mimochodem – ne každý asi bude vědět, že první z nich stojí v Litoli u Lysé nad Labem a je významnou připomínkou českého kubismu a druhá, která rovněž představuje kubistický skvost, byla přičiněním architekta Josefa Gočára postavena v Libodřicích u Kolína.

Nabídka trojice tras, z nichž jedna se nachází v západní, druhá v jižní a třetí ve východní části středočeského regionu, může podle slov ředitelky Dolanské být inspirací nejen individuálním výletníkům, ale třeba i učitelům či dalším organizátorům hromadných výprav. Poznávání míst, kde to před stoletím kypělo životem, ovšem není jen nabídkou cílící na našince. Svědčí o tom podoba informačních materiálů, které byly připraveny hned ve čtyřech jazykových mutacích. „Tištěná brožura je vydána v češtině, angličtině, němčině a polštině,“ uvedl v úterý Tomáš Pospíšil z týmu středočeské turistické centrály.

Vysvětlit, že nežádají o příspěvek na „motorkářský sraz“, ale kraji nabízejí intenzivní komunikační kampaň k jeho propagaci, přišli na jednání zastupitelů zástupci pořadatelů chystaných oslav 115. výročí vzniku motocyklové značky Harley-Davidson.
Od deseti milionů pro motorkáře si kraj slibuje celosvětovou slávu

Nabídka je pro každého

V papírové podobě budou brožury s připravenými nabídkami rozšiřovány všude tam, kde je naděje oslovit turisty; v elektronické podobě jsou k mání komukoli – volně ke stažení na www.centralbohemia.eu.

Trojice velkých témat má být ovšem teprve startem činnosti středočeské turistické centrály, která zatím funguje půl roku. Chystají se další návštěvnické lahůdky – a v příštím roce by měla vzniknout desítka nových tematicky zaměřených propagačních materiálů. Dolanská, která v minulosti stála v čele Pražské informační služby, později změněné v organizaci Prague City Tourism, se netají tím, že má řadu plánů. To, co představila v úterý, označila za „první vlaštovku z celé řady materiálů“, které mají středočeské atraktivity nejen propagovat, ale také je nabízet k aktivnímu využití.

Ilustrační foto
Čísla to říkají tvrdě: u maturity se hodně Středočechů přepočítá

Nabídka tras připomínajících prvorepublikovou historii

I. trasa (západní):
- Sklárny Nižbor
- Zámek Lány
- Muzeum T. G. Masaryka v Lánech
- Sokolovna v Rakovníku
- Masarykův most v Kralupech nad Vltavou

II. trasa (jižní):
- Památník Josefa Lady v Hrusicích
- Observatoř v Ondřejově
- Zámek Konopiště
- Štěchovická přehrada
- Památník Karla Čapka ve Strži
- Zámek v Mníšku pod Brdy
- Závod Zbraslav–Jíloviště

III. trasa (východní):
- Škoda Muzeum v Mladé Boleslavi
- Cukrovar Dobrovice
- Beniesova vila u Lysé nad Labem
- Lázně Poděbrady
- Hydroelektrárna Poděbrady
- Bauerova vila na Kolínsku

Ilustrační foto
Středočechů opět přibylo. Za devět měsíců o 9858