Trestní senát Ivy Říhové přistoupil k mimořádnému snížení trestu pod zákonnou výměru – za vražedné jednání spáchané s rozmyslem nebo po předchozím uvážení trestní zákoník v případě, že čin směřoval proti více než jedné osobě, nabízí sazbu od 15 do 20 let nebo i výjimečný trest (do 30 let, případě i doživotí). To však vzhledem k okolnostem případu soud provažoval za nepřiměřeně přísné.

Případem se ještě bude zabývat odvolací senát Vrchního soudu v Praze. Vazebně stíhaný Zdeněk Ch. podal odvolání hned na místě. Součástí aktuálního nepravomocného verdiktu je rovněž rozhodnutí o propadnutí věcí použitých ke spáchání činu (včetně plastového kanystru) – a také povinnost uhradit způsobenou škodu ve výši 280 tisíc korun proplacených pojišťovnou. Plus ještě zaplatit výjezd hasičů s náklady vyčíslenými na 50 tisíc. 

Babišova farma Čapí hnízdo, kongresové centrum Agrofertu
Středočeši hlasují o Čapím hnízdě. Pak rozhodne ministerstvo

K tomu, že chtěl zabíjet, se Zdeněk Ch. původně po zadržení přiznával, v jednací síni však takový úmysl popřel. Svou bývalou ženu a jejího nového partnera prý chtěl jen postrašit. Soud měl nicméně jasno: loni 20. března večer se obžalovaný vypravil k chatě v osadě poblíž Krahulovského potoka u Nučic na Praze-západ ovlivněný alkoholem. A s úmyslem zabít exmanželu, chatu zapálit – a pak skoncovat i s vlastním životem. Události se však vyvinuly jinak.

Žena před ním utekla do chaty souseda, svého nového partnera – a tak mstitel polil benzinem a zapálil dveře. Pak si počíhal u okna, jímž chtěl vyskočit jeho sok, a snažit se polít i jeho. Neúspěšně – byť slovní hrozby dávaly jasně najevo, jaké jsou jeho úmysly. Založil tedy alespoň oheň na okně. Odskočil si zapálit chatu v sousedství, patřící exmanželce, načež se vrátil a znovu se snažil polít svého soka, jemuž se mezitím podařilo dostat ven. Opět bez úspěchu. Když se útočník snažil něco vytáhnout z kapsy, napadený muž v obavách, že sahá po noži, použil klacek, protivníka přemohl – a na zemi ho držel až do příjezdu přivolaných policistů.

Tragická nehoda autobusu u Horoměřic na Praze - západ v pátek 12.ledna.
Svědci tragické nehody autobusu u Horoměřic se hlásí policii