Oheň na 60 hektarech

Zásah mimořádného rozsahu zažívali hasiči od úterního odpoledne do večera na Mělnicku, kde se požár odpadu v nepoužívané silážní jámě (jehož příčina zatím zůstává v šetření) rychle rozšířil na pole s pšenicí – a plameny hnané větrem nakonec opanovaly 60 hektarů. Během dvou hodin spolykaly přes milion a čtvrt a hasičům daly pěkně zabrat. Velkou pomoc představovaly diskové brány zapřažené za polopásovým traktorem, s nimiž místní zemědělec požářiště objel a zabránil tak dalšímu šíření ohně. Takové opatření, kdy často poslouží i pluh, bývá v boji s požáry na polích účinnou zbraní.

Zemědělská technika se ale může nejen stát pomocníkem v boji s plameny, ale také sama bývá zdrojem požáru. Zvláště ve žňovém období není ojedinělé, že plameny vyšlehnou poté, co zajiskřil kámen, který se dostal do stroje, výjimkou nejsou plameny od rozpálených výfuků (ať už kvůli jiskrám, kontaktu s porostem nebo třeba jen vznícení zahřívaného prachu); častou příčinou bývají i technické závady. Právě porucha měla na svědomí pětimilionovou škodu na Kolínsku, kde první letošní kombajn shořel při sklizni již na sklonku června. Na poli s řepkou poblíž obce Klučov.

Požár pole u obce Úžice.
Požár pole na Mělnicku si vyžádal druhý nejvyšší stupeň poplachu
Dokonce i hasicí letadlo si přizvali na pomoc hasiči, kteří ve čtvrtek odpoledne likvidovali rozsáhlý požár pole a stromů u Mratína na Praze-východ.
Hasit dvě pole na Praze-východ pomáhalo i letadlo

Může dojít na omezení

Pokud se charakter počasí nezmění, je možno předpokládat, že hasiči by v příštích týdnech mohli navrhnout vedení kraje přijetí protipožárních opatření pro dobu dlouhotrvajícího sucha. Běžných občanů se z těchto nařízení může dotknout nejen omezení zakládání ohňů v přírodě, ale třeba i zákaz používat vodu z požárních nádrží k zalévání zahrádek, zákazy vjezdu aut do porostů (ať už kvůli riziku vznícení trávy od horkých dílů výfuku, nebo kvůli blokování cesty hasičské technice mířící k zásahu) či třeba stopka pro jízdy výletních vlaků tažených parními lokomotivami. Mimochodem – kouřit je v lesích zakázáno celoročně.

Při sklizni shořel kombajn za pět milionů korun
Při sklizni shořel kombajn za pět milionů korun