Ve středních Čechách pasažéři od pondělí 6. ledna zaznamenají několik novinek v příměstské dopravě v blízkém okolí metropole. Větší změny lze očekávat při cestování městskou hromadnou dopravou (MHD) v Praze.

Příznivě hodnotit mohou nový jízdní řád obyvatelé Velkých Popovic, Modletic, Herinku, Dobřejovic, Čestlic a Průhonic, kteří k jízdám na pražský Opatov používají autobusovou linku číslo 363. V pracovních dnech pojede jeden pár spojů navíc. Opatova se týká i změna s číslem 326, tedy na jesenické lince. V pracovních dnech ráno pojede nový, takzvaný posilový školní spoj, právě k metru na Opatově z Vestce. Naopak na lince 396, mířící do Prahy ze zastávky Přezletice-Kocanda, se intervaly v pracovních dnech prodlouží z dosavadních 30 minut na hodinu – a trasa bude v hlavním městě zkrácena o úsek Bazén Hloubětín – Nádraží Satalice.

Ilustrační foto
Prvními středočeskými miminky jsou letos tři kluci

Také Praha se dočká některých nových linek. Filip Drápal z organizace Ropid plánující veřejnou dopravu upozornil na autobusy s číslem 186, jež jako nová linka budou v pracovních dnech jezdit od zastávky Bazén Hloubětín přes Lehovec a Hutě k Satalické oboře. Naopak do zastávky Satalická obora omezí zajíždění linka 201, již nahradí právě 186. Novinkami se v hlavním městě stanou také školní linky s čísly 268 (ze zastávky Na Pískách přes Macharovo náměstí a Vozovnu Střešovice do zastávky Vojenská nemocnice) a 273 (od Depa Hostivař přes Donatellovu na Sídliště Skalka).

Na samém pomezí hlavního města a středních Čech se úpravy dotknou linek 164 (v pracovních dnech nový spoj ze Sobína jako prodloužení z původní konečné zastávky Sídliště Řepy) a noční 908 (změna trasy přes zastávku Nádraží Klánovice-sever). V této oblasti se však také v pracovních dnech prodlouží intervaly mezi některými odpoledními spoji linky 202 – z 15 minut na půlhodinu.

V metropoli se také počítá se zimním útlumem MHD, známým už z dřívějška. Jde o plošné omezení v podobě prodloužení intervalů vybraných linek i s možností změn tras autobusů, což má platit do konce února. Vysvětlením je nižší vytíženost MHD v tomto období – a v minulosti se v souvislosti s přechodem na „zimní režim“ hovořilo rovněž o potřebě umožnit řidičům, aby si vybrali volno, na které mají nárok.

Pyrotechnika ilustrační foto
Pyrotechnika v kraji ublížila šesti lidem. Opilost jich nezvládly desítky