Stát by podle ní měl Krajské správě a údržbě silnic Středočeského kraje poslat 255,5 milionu korun na spolufinancování významných dopravních staveb. Patří k nim obchvaty Jesenice a Jílového u Prahy, stejně jako úseky spojnice dálnic D7 a D8 u Kralup nad Vltavou.

Zapojení státu na spolufinancování klíčových dopravních staveb chválí hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Jsou pro nás velmi důležité pro zajištění dalšího rozvoje kraje, protože usnadní návaznost na dálniční tahy, a navíc díky nim dojde ke zlepšení životního prostředí okolních měst a obcí i ke zvýšení bezpečnosti provozu na silnicích,“ shrnula stěžejní výhody. A nezapomněla ani potěšit motoristy: „Řidičům přinesou vyšší komfort jízdy.“

Oprava silnice. Ilustrační foto
Vylepšit středočeské silnice má pomoci dvoumiliardový úvěr

K čemu poslouží 255,5 milionu korun od státu

Finanční prostředky poskytne Státní fond dopravní infrastruktury Středočeskému kraji na pokračování investorské přípravy klíčových dopravních staveb:

- II/101, obchvat Jesenice – I. etapa

- II/105, severní obchvat Jílového u Prahy

- II/240 a II/101, přeložka silnic v úseku D7 – D8, I. etapa (D7 mimoúrovňová křižovatka Středokluky – obchvat Kralupy nad Vltavou)

- II/240 a II/101, přeložka silnic v úseku D7 – D8, II. etapa (obchvat Kralupy nad Vltavu)

- II/240 a II/101, přeložka silnic v úseku D7 – D8, III. etapa (obchvat Kralupy nad Vltavou – D8 mimoúrovňová křižovatka Úžice)

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Ilustrační foto.
Do podpory dopravy sype kraj miliardy korun