Podobně to může dopadnout i v aktuálním případu, který se stal policistům 
z Obvodního oddělení 
v Sadské na Nymbursku.

„Prováděli v neděli krátce po šestnácté hodině běžnou silniční kontrolu projíždějícího vozidla značky Škoda Octavia. Již při výzvě řidiče k předložení potřebných dokladů byl z muže silně cítit alkohol. Provedená dechová zkouška pak naměřila hodnotu 1,9 promile alkoholu," popsala úvodní fázi případu policejní mluvčí Petra Potočná.

Už to samo o sobě je pro šoféra poměrně závažný problém, za který hrozí kromě odečtení bodů, zadržení řidičského průkazu 
a tučné pokuty také znovu absolvování autoškoly 
a v krajním případě i pobyt za mřížemi. Ten se navíc přiblížil
i tím, jak se muž choval po samotném nadýchání.

Úplatek v autě i na služebně

„Při eskortě na policejní oddělení muž ve vozidle hlídce nabídl úplatek. Tuto nabídku pak opakoval i na služebně, a to přesto, že byl policisty upozorněn na to, že se dopouští trestného činu podplácení. Muž se však stále snažil přemluvit policisty, aby věc řešili jiným způsobem, a za to že jim dá odměnu ve výši padesát tisíc korun," uvedla Potočná.

I když za řízení pod vlivem alkoholu či drog jsou rovněž tvrdé tresty, za podplácení, či jeho pokus, jsou ještě výrazně tvrdší. A tak si sedmatřicetiletý řidič vyslechl obvinění hned ze dvou trestných činů. „Muž je obviněn ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a trestného činu podplácení, za což mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na šest let," doplnila policejní mluvčí.

Z případu jasně vyplývá, že nabízet úplatek policistům v jakékoliv výši může komukoliv zkomplikovat život na mnoho let dopředu. Proto je nejvýhodnější se do podobné situace, tedy do chycení při řízení pod vlivem alkoholu nebo drog, vůbec nedostat.

Čtěte také: Cizinec chtěl policisty uplatit eury