Avantgarda pro nejlepší

Nyní škola chystá velkou výpravu právě do středních Čech do středních Čech: na výstavišti v Lysé nad Labem se od čtvrtka do neděle chystá Elegance 2018; 23. výstava módy, módních doplňků a šperků. Sbírat zkušenosti a hlavně inspiraci se tam vypraví půl stovky studentek i studentů – a pár z nich se zapojí i velmi aktivně: jako účastníci soutěží. Součástí výstavy jsou totiž tradiční klání krejčovských a kadeřnických nadějí hýřících nejenom zručností a dovedností, ale i nápady. Ne náhodou se tyhle soutěže odehrávají pod názvem Avantgarda.

Čtvrtek patří poměřování dovedností v krejčovském oboru, přičemž ve třech kategoriích (tradiční materiály, netradiční materiály a první republika) poměří svůj um nejen místní soutěžící z Lysé a z Prahy, ale také z Kladna, Liberce, Červeného Kostelce – a dokonce třeba až z Prostějova, Varnsdorfu nebo ze Strážnice. „My se chystáme představit kolekci „z mořských vln“, kterou navrhla naše žákyně a realizoval kolektiv pod vedením učitele odborného výcviku,“ pochlubil se ředitel Ležal. Oslavami roku 1918, tedy prvorepublikovými motivy, bude pak inspirována i páteční soutěž kadeřnic. A kadeřníků! Zrovna kluci, i když jsou mezi spolužačkami v menšině, totiž při podobných soutěžích často bodují.

Dostat hlavu do éry první republiky, to ovšem není jen tak. Je třeba zvládnout i něco úplně jiného, než škola učí pro působení v současných oficínách. Obnáší to teoretickou přípravu, prohlížení dobových obrázků, ale i praktický nácvik starých postupů. Trénink je tak nezbytný. A kde jine než na hlavách spolužaček. Pokud tedy potkáte dívku, která má sestřih jako vystřižený ze starého filmu, asi byste neprohádali předpokladem, že o starých kadeřnických postupech by mohla vyprávět…

Oslavy 110 let založení Harley–Davidson
Motorkáře, kteří pojedou slavit do Prahy, kraj už nyní vítá mapami

Jedna známka je problém

Pedagogové, jejichž žáci se vypraví soutěžit do Lysé, se mohou shodnout: ať vyhraje kdokoli, určitě se v rámci Avantgardy sjedou ti, kteří patří k nejlepším. A k těm, kteří mají o svůj obor opravdový zájem. Zřejmě budou kantoři zajedno i v tom, že se opět začíná uplatňovat stará moudrost: řemeslo má zlaté dno. Sice to vlastně platit nepřestalo – byla ale období, kdy se pozapomínalo ocenit, že zlaté ruce budou třeba vždycky.

Nyní se to obrací – a je to prý poznat i na počtu zájemců o přijetí. Třeba zrovna kadeřnický obor – dostat se na něj rozhodně nemusí být samozřejmost. Školy si uchazeče vybírají – a také je odmítají. Jistě, netrvají na tom, aby se hlásili jedničkáři – průměr známek už ale ve hře je. A taková snížená známka z chování už by vážně představovala problém. To přitom platí i u technických oborů, o něž bývá zájem nižší.

Ilustrační foto.
Kauza billboardů: má policie chránit ty, co porušují zákon?

Avangarda 2018 na výstavišti v Lysé nad Labem
- Čtvrtek 12. dubna:
Moderátor TV Nova Petr Říbal bude provázet soutěží Avantgarda v oboru oděvním – hodnotit ale budou známé osobnosti z řad návrhářů a stylistů
- Pátek 13. dubna:
Sporťák TV Nova Martin Čermák bude provázet soutěží studentů v oboru kadeřnickém a vizážistickém
- Čtvrtek 12. – neděle 15. dubna:
Výstava Elegance 2018 odhalí taje módy, koženého zboží, obuvi, bižuterie, kosmetiky a módních doplňků

Podrobnosti o programu: www.vll.cz/elegance

Ilustrační foto
Nákupy tří nemocnic chce kraj podpořit sto miliony