S takovým postupem počítá návrh, který bude krajským zastupitelům předložen ke schválení na jednání 27. srpna. Pokud získá podporu, nejmladší a nejstarší cestující by mohli cestovat s úsměvem: sice ne vysloveně „zdarma“, nicméně v konečném důsledku opravdu zadarmo. Lze očekávat, že se projednávání návrhu neobejde bez debat – a možná i vzrušených.

Vzhledem k rozložení sil v krajském zastupitelstvu však zřejmě koalice ANO a ČSSD podporovaná komunisty bude mít dostatek hlasů potřebných pro schválení. Zavedení žákovského jízdného se ostatně loni v říjnu stalo jednou z podmínek vzniku této koalice.

Odstraňování billboardů jde pomalu.
Kdy padnou billboardy? Až naprší... Až nasněží... Až někdy

Pro chudé i bohaté

Změna se týká skupin cestujících, které budou mít od září nárok na 75procentní slevu z běžného jízdného ze zákona. Tohle už je definitivní. Zbývající čtvrtinu sice zaplatí – návrh ale počítá s tím, že budou moci požádat kraj o zpětné proplacení. Tato možnost by platila bez omezení – nevztahovala by se tedy třeba pouze na cestování do školy a ze školy. Mladí, kteří dojíždějí za vzděláním, by tak mohli hromadnou dopravou bezplatně vyrážet klidně i za kamarády či zábavou, senioři by zase získali možnost cestovat s nulovými náklady třeba na výlety, k příbuzným nebo k lékaři.

Vázána není ani na sociální situaci rodin; má platit pro všechny cestující, kteří spadají do vymezených skupin (u mladých ovšem jen s omezením na ty, kteří skutečně patří k dojíždějícím). Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) sice ve čtvrtek připustila, že původním záměrem bylo nabídnout bezplatné cestování těm nejpotřebnějším – v souvislosti s požadavky na ochranu osobních údajů se však nenašel způsob, jak takovou skupinu občanů vymezit.

Nebudou se ovšem proplácet jednotlivé jízdenky: cestující musí být držitelem předplatního časového kuponu.

Ilustrační foto.
Zájemce o levnou loď přišel o statisíce korun

Za desítky milionů

Letos se počítá s tím, že projekt bezplatného jízdného přijde Středočeský kraj na 58 milionů korun. Tato částka zahrnuje jak náklady na jeho zavedení, tak proplácení časových kuponů s až roční platností. Znamená to, že odhadnout náklady pro příští rok jednoduchými propočty nelze. Projekt nicméně má pokračovat.

„Počítáme s tím, že výdaje budou kompenzovány předpokládaným snížením příspěvku kraje na objednávanou veřejnou dopravu v souvislosti s rozhodnutím vlády o navýšení slev jízdného žákům, studentům a seniorům,“ poznamenala ve čtvrtek hejtmanka.

Jednoduchá žádost

O proplacení jízdného zájemci zažádají vyplněním formuláře, který bude nutné zaslat na krajský úřad. „Nejde o nic složitého,“ slibuje radní pro oblast dopravy František Petrtýl (ANO), podle jehož slov bude příslušná částka proplacena po vyřízení žádosti. Administrativní vyřízení má zajišťovat tým krajského úřadu, který má s podobnou prací zkušenosti – z vyplácení takzvaných kotlíkových dotací; nepočítá se tedy s najímáním brigádníků. Formuláře mají být dostupné na pokladnách dopravců, na internetu i na dalších místech.

Chystaná novinka může přinést emoce – a to nikoli pouze v rovině handrkování středočeských politiků kolem potřebnosti vynaložit na bezplatné cestování desítky milionů korun. Lze si také představit, jaké pocity se asi mohou honit hlavou cestujícího, který poté, co sám zaplatil plnou cenu jízdného, je nucen balancovat vestoje u tyče, zatímco místa k sezení jsou zaplněna pasažéry majícími nárok cestovat bezplatně. Prudší povahy konfliktního typu si takové myšlenky nejspíš nenechají pro sebe.

Soundtrack Poděbrady 2017.
Soundtrack má do Poděbrad přilákat 60 tisíc návštěvníků

Jak cestovat zadarmo
- Žáci, studenti a senioři nad 65 let budou mít od září ze zákona nárok na cestování za čtvrtinu běžné ceny.

- I toto jízdné si někteří obyvatelé středních Čech v případě, že krajské zastupitelstvo vysloví souhlas, budou moci nechat proplatit; týká se pouze držitelů předplatních (časových) kuponů – čtvrtletních nebo ročních.

- Nárok na proplacení mají mít dojíždějící žáci základních škol, učni a studenti středních škol. Podmínkou je věk nad šest let, bydliště na území Středočeského kraje – a žadatel musí skutečně dojíždět (bydliště a škola nesmí být v jedné obci nebo městě). Škola může sídlit i mimo kraj, avšak sleva se vztahuje pouze na jízdu po středních Čechách.

- Zájemci z řad seniorů musí být starší 65 let a podmínkou je bydliště na území Středočeského kraje. Sleva se nevztahuje na jízdné v městské hromadné dopravě.

- Žádost o stipendium (týká se mladých) nebo o dar (v případě seniorů) se má podávat prostřednictvím formulářů, které budou k dispozici na pokladnách dopravců i na internetu. Ty bude třeba zaslat krajskému úřadu.

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).
K soukromému užívání auta hejtmankou zveřejnil kraj smlouvu