„Kvůli omezené elektivní péči jsme provedli podstatně méně výkonů. Postupně jsme pacienty přeobjednali a poskytli jim potřebnou péči v pozdějších termínech,“ popsala Pavlína Danková s tím, že péči poskytují co nejdříve a nikdy neodkládají zákroky na dobu, kdy by už pacientovi hrozilo nebezpečí.

Skluz naopak dohnali v druhé velké pražské nemocnici. „Režim se do normálního provozu vrátil již dávno. V současné době se u nás všechny plánované operace provádí tak, jak je stanovený jejich harmonogram na jednotlivých klinikách,“ potvrdila vedoucí odboru PR Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková. Nicméně dodala, že někteří pacienti se elektivní péče bohužel nedožili, protože byl útlum příliš dlouhý.

Z připomínky 20. výročí od ničivých povodní v Praze.
Video: Záchranáři si připomněli 20 let od povodní ukázkami techniky i hudbou

Pacienti, kteří potřebují plánovaný chirurgický výkon, si počkají od několika týdnů až po pár měsíců. V benešovské Nemocnici Rudolfa a Stefanie zdravotníci dosud nedokázali, co se týká čekacích dob, vrátit neakutní operace do situace před covidem - 19. Zatímco čekací doba na neakutní vyšetření se tam počítá na čtyři až dvaatřicet týdnů, na operační zákroky je o dost delší. Nejkratší nabízí chirurgie v případě výkonů týkajících se štítné žlázy. Ovšem i tak se čekací doba počítá na dva až tři měsíce.

Tři až čtyři měsíce trvá, než se na pacienta dostane řada na chirurgii v případě, že žádá o kýlní operaci, operační odstranění žlučníku nebo zákrok kvůli křečovým žilám. Nejdelší čekací dobu, devět až 10 měsíců, musí strpět ti, kteří by potřebovali nahradit poškozené velké klouby při operaci známé jako totální endoprotéza.

Rozhodují také volná lůžka

Právě na ortopedii si pacienti počkají i v Oblastní nemocnici Příbram. Frekvence komplikovanějších zákroků, které si vyžadují pooperační rehabilitaci, je právě kvůli následnému pobytu v nemocnici omezená. „Musíme mít volno na pooperačních jednotkách intenzivní péče i na rehabilitačním oddělení. Nelze tedy odbavit tolik pacientů jako třeba těch, které po zákroku propouštíme domů,“ vysvětlil mluvčí Martin Janota.

To potvrzují i v Oblastní nemocnici Kolín, kde jsou podle slov mluvčí Stanislavy Kubincové neakutní operace obnoveny. „Nicméně počty prováděných operací jsou závislé na lůžkové a personální kapacitě,“ dodává mluvčí.

Na běžné neakutní zákroky je čekací doba kolem čtyř týdnů. Na zmiňované náhrady velkých kloubů se u nich čeká kolem devíti měsíců. Na ortopedii v Oblastní nemocnici Kladno si zájemci počkají i několik let.

Záleží to na typu oddělení. Na chirurgii a gynekologii se čekací lhůta drží v řádu týdnů až měsíců, na ortopedii i dva roky, a to právě u zmiňovaných totálních endoprotéz neboli výměny kyčelního kloubu.

Rekonstrukce západní části mostu na Pražském okruhu nad Chlumeckou ulicí z ptačí perspektivy.
Potvrzeno. Většina okruhu povede pod zemí

Podle Janoty z příbramské nemocnice se povedlo skluz dohnat. „Už fungujeme relativně podle plánu. Samozřejmě jsou obory a operační zákroky, kde je cítit, že zde covid způsobil delší fronty.

V podstatě se to ale vrátilo do stejného stavu jako před ním,“ dodal Janota.

V Nemocnici Hořovice evidovali dlouhou čekací dobu už před pandemií. Do zařízení se obzvlášť na ortopedické oddělení sjíždí pacienti z poloviny republiky, protože poté mohou využít služby berounské rehabilitační nemocnice.

„Například na našeho primáře Milana Pastuchu se čekalo přes rok. Covid nám to posunul i na dva a půl roku. Obecně jsme operativu omezili pouze v době, kdy nám to bylo přikázáno ze strany ministerstva,“ sdělila mluvčí nemocnice Petra Horková s tím, že momentálně staví nový pavilon, kde za tři roky přibudou i operační sály.

Kratší čekání než ve velkých zařízeních

Také v mělnické nemocnici evidují velký zájem, který podle mluvčí Petry Plutnarové zvládají.

„Máme sedm zdravotnických zařízení, každé se specializuje na jiné zákroky. Obecně platí, že jsme se od doby, kdy omezení skončila, snažili pomoci pacientům, kteří péči potřebovali co nejdříve. Čekací doby jsou u nás většinou o něco kratší než v jiných velkých zařízeních krajského nebo fakultního typu,“ uvedla mluvčí Petra Plutnarová s tím, že v tuto chvíli nemají žádná omezení.