Že by bylo vyhráno, se zatím tvrdit nedá; vlastně ještě ani nelze říci, že je tímhle směrem našlápnuto. Pokrok ale signalizuje třeba fakt, že se snížil počet nemocnic majících vyhlášený stav hromadného postižení osob; ten znamená, že přetížená nemocnice pracuje na hranici svých možností a není schopna zaručit pacientům standardní péči. Postupně byl v rámci kraje vyhlášen 15 nemocnicemi, nyní platí v devíti.

Již bezmála před dvěma týdny jej odvolali v Berouně, v tomto týdnu podle slov krajského radního pro oblast zdravotnictví Pavla Pavlíka (ODS) rozhodli o zrušení v Benešově, Hořovicích, Mladé Boleslavi, Nymburce a Slaném. Deníku hejtmanka Petra Pecková (STAN) naznačila, že hromadné postižení by zřejmě mohly odvolat i některé další nemocnice – podle jejího mínění však zřejmě zatím vyčkávají, jak se vyvine období po Velikonocích.

Méně covidu v nemocnicích i sanitkách

Také další informace přicházející z nemocnic zní podstatně lépe. „Od poloviny března se situace zlepšuje,“ shrnula Pecková aktuální zjištění. Ve srovnání s 19. březnem, kdy se uskutečnilo minulé jednání krajského krizového štábu, nápor na nemocnice polevil vskutku viditelně.

Očkování vakcínou AstraZeneca
Mezi vakcínou AstraZenecy a případy trombózy je spojitost, připustil člen EMA

Hejtmanka upozornila, že počty pacientů s koronavirem i jejich denní nárůst klesly téměř o 60 procent, počet covid-pozitivních pacientů v nemocnicích pak je nižší o 40 procent. Také podíl covid-pozitivních při výjezdech záchranné služby poklesl na polovinu: ze 140 denně na 70. Nejzasaženějším okresem v kraji je podle slov Peckové i středečních údajů krajské hygienické stanice aktuálně Mladá Boleslav.

Nemocnice nyní mají dostatečnou lůžkovou kapacitu, zdůrazňuje Pavlík v souvislosti s tím, že covidových pacientů výrazně ubylo: z 864 hospitalizovaných v polovině března jejich počet poklesl na nynějších 519.

Účinná pomoc armády a hasičů

Zlepšení se projevuje i v tom, že kraj už nepotřebuje tak výraznou pomoc armády. Zatímco ještě přednedávnem bylo do činnosti zdravotnických a sociálních zařízení zapojeno přes sto vojáků, nyní se už bez nich sféra sociálních služeb obejde a aktuálně 61 vojáků pomáhá v osmi nemocnicích. „Dále 179 vojáků posílilo středočeskou policii, což bude platit do půlnoci z 11. na 12. dubna,“ poznamenala hejtmanka.

Distribuce testů do škol z centrálního krajského skladu hasičů v Benešově.
Antigenní testy pro středočeské školáky se hasičům do garáže sotva vešly

Oceňuje současně i pomoc hasičů. Ti nejen zajišťují odběrové týmy působící v Sedlčanech a ve Slaném i jeden mobilní, který podle pokynů hygieniků vyjíždí z Říčan, ale i přímo pomáhají v mladoboleslavské nemocnici. Poskytují také neocenitelnou logistickou pomoc: jak při distribuci vakcín praktickým lékařům, tak při rozvážení koronavirových testů pro školáky.

Koronavirus ve Středočeském kraji

- Ve středu hygienici v rámci kraje evidovali 14 033 aktuálně nakažených

- Aktuálně je zaznamenáno 26 ohnisek nákazy – z toho 11 zařízení sociálních služeb, 6 zdravotnických zařízení + 3 školská zařízení (jeden dětský domov, kde je nakažený jeden pedagog a 8 dětí v karanténě, a 2 předurčené školy – tedy pro děti zdravotníků, příslušníků integrovaného záchranného systému, policistů a dalších potřebných profesí – přičemž nakaženi jsou jeden pedagog a jedno dítě)

- Pacientů s koronavirem je aktuálně hospitalizováno 519, z toho 122 s těžkým průběhem onemocnění; na jednotkách intenzivní péče jich nyní leží 119, z toho 66 na umělé plicní ventilaci

- Počet výjezdů záchranné služby se pohybuje kolem 450 denně, přičemž počet covid-pozitivních pacientů klesl na zhruba 70

- Stav hromadného postižení osob aktuálně platí v devíti nemocnicích: Brandýs nad Labem, Čáslav, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Mělník, Neratovice, Příbram a Rakovník

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje