Ke společnému a dohromady 24hodinovému cvičebnímu maratonu ve fitness centrech, která budou postupně propojována prostřednictvím telemostu, se přidají i lidé ve středních Čechách. V Poděbradech, konkrétně v tamějším centru zdravého pohybu v ulici Pionýrů, se bude cvičit v sobotu mezi 17.30 a 22. hodinou, připomněla v pondělí jménem organizátorů z Nadačního fondu Impuls Veronika Ostrá. Zde navíc bude od 19. hodiny připraven doprovodný program, jaký jinde nemají – s přespáním pro děti až do rána. „Motto letošního již sedmého ročníku je: Vítězem Maratonu s roztroušenou sklerózou je každý, kdo vezme život do vlastních rukou,“ poznamenala Ostrá.

Zacvičí si i pacienti

Maraton posilovacích cvičení není zvolen náhodně: právě aktivní pohyb je pro nemocné trpící roztroušenou sklerózou klíčový. Zlepšuje kvalitu života, když jim umožní udržet se déle aktivní a práceschopní. Proto se do akce zapojují právě i pacienti. Stejně jako jejich blízcí, kolegové, lékaři, fyzioterapeuti – avšak nechybí ani známé osobnosti. „Přijít může každý, kdo chce podpořit dobrou věc,“ připomněla Ostrá. S tím, že vše potřebné se zájemci dozvědí na www.maratonmars.cz.

Jak je to s podporou dobré věci, nicméně vysvětlí hned: výtěžek z dobrovolného vstupného organizátoři využijí k nákupu rehabilitačních pomůcek a speciální fyzioterapie, které zdravotní pojišťovny pacientům s roztroušenou sklerózou nehradí. 

Ilustrační fotografie.
Středním školám chce kraj poslat miliony. Nejvíc do Benešova

Problém tisíců lidí

Onemocnění, které se často označuje zkráceně RS, rozhodně není ojedinělé – jak by snad leckdo předpokládal. Registr pacientů ReMuS eviduje ve Středočeském kraji 1867 nemocných – a v Praze dokonce 2170 lidí s touto diagnózou, upozornila v souvislosti s aktivitami organizátorů akce Markéta Pudilová. Ano; rovněž registr pacientů vede právě tým Impulsu. V celé republice se počet nemocných odhaduje na 18–20 tisíc – jedenáct tisíc z nich podstupuje moderní biologickou léčbu – a celosvětově trápí roztroušená skleróza na 2,5 milionu lidí. 

Aktivní pohyb je lék

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému zatím neznámé příčiny, spojené s poruchami hybnosti, koordinace pohybu, citlivosti a zraku. Záchvaty se většinou střídají s obdobími zdánlivého klidu. Moderní biologické léky často způsobí, že se pacienti cítí dobře, konstatovala v pondělí Dana Horáková z neurologické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Kvůli jiným aktivitám cvičit nestíhají nebo zapomínají. U roztroušené sklerózy je však pravidelný pohyb naprosto klíčový pro jejich budoucí stav,“ upozornila, proč je chystaná akce důležitá nejen pro osvětu v řadách veřejnosti, ale i pro samotné pacienty. Právě aktivní pohyb totiž společně se zdravým životním stylem a včasnou biologickou léčbou dokáže hotové divy. „Zásadně oddaluje vzplanutí nemoci a mírní její příznaky,“ vysvětlila Horáková. 

Požári v bývalém areálu mrazíren v Mochově na Praze-východ.
První poznatky z Mochova: stomilionový požár neměl na svědomí žhář ani zkrat
Ilustrační foto
Dát si do mrazu panáka na zahřátí, nebo hned dva? Nesmysl!