Milovníci nočního života v Praze. Právě na ně Praha a Středočeský kraj cílí v podobě nového železničního jízdního řádu. Zřejmě největší novinkou pro příští rok je totiž zavedení víkendových nočních, respektive brzkých ranních vlaků z pražského hlavního nádraží. Ty se v půl třetí paprskovitě rozjedou do všech hlavních směrů.

Dráhy zkouší, zda se City Elefant osvědčí i na dálkových tratích.
V okolí Prahy mají vyjet nové vlaky. Budou mít jedno, nebo dvě patra?

Jízdní řád byl představen 

„Lidé už nebudou muset chvátat o víkendu na poslední vlak v půl jedné jako dosud,“ nastínil pražský radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Vlaky pro flamendry pojedou do Kladna, Kolína přes Nymburk i Český Brod, do Berouna, Benešova, Kralup nad Vltavou a Mělníka. Jízdní řád byl tento týden představen na společné tiskové konferenci Integrované dopravy Středočeského kraje (IDSK), organizátora pražské MHD ROPIDu a Českých drah.

Vlak RegioJet. Ilustrační foto.
Do Prahy a Vídně pojede z Brna víc vlaků. Změny chystá RegioJet i České dráhy

Jízdní řád PID. Infografika. Zdroj: Redakce

V platnosti už od neděle  

Vedle nočních novinek přinese od neděle i nové vlaky na Posázavském pacifiku, mezi Slaným a Kralupy nad Vltavou a mezi Litní a Zadní Třebaní. Více přímých vlaků pojede také z Prahy do Mělníka, k novinkám patří i ranní spěšný vlak z Mladé Boleslavi do Prahy. „Je to reakce na stále rostoucí poptávku po autobusové dopravě,“ uvedl šéf IDSK Pavel Procházka.

Středočeský kraj se také snaží vylepšit přestupní vazby. Jako příklad uvádí spojení z Kladna do Prahy přes Hostivici. „Nově jsme upravili přípoje v Hostivici, aby osobní vlaky na Zličín, Smíchov a hlavní nádraží navazovaly na rychlíky a spěšné vlaky od Kladna. Cesta na Smíchov teď bude pro Kladenské rychlejší a celkově se zlepší přestupní vazby na všechny směry z Hostivice, tedy i na tratích do Rudné a Středokluk,“ uvedl krajský radní pro dopravu František Petrtýl.

Ilustrační foto.
Z Neratovic se do Prahy vlakem jezdí po silnici

Rozšíří se i záběr PID 

Praha a Středočeský kraj navyšují objednávku vlaků meziročně o více než čtyři procenta. U Českých drah objednaly i nové sezonní turistické vlaky „Cyklo Brdy“ z Prahy přes Příbram do Březnice a „Český ráj“ z Prahy přes Nymburk a Jičín do Turnova. Oba spoje pojedou o víkendech a svátcích od konce března do konce října.

Z Hostivice přes Noutonice kolem hradu Okoř do Slaného budou nově jezdit spoje i v zimě, kdy nejezdí Cyklohráček. Do Tuchoměřic a Noutonic se tak po 13 letech vrací pravidelný vlakový provoz. Ve všední dny budou vlaky končit v Noutonicích, o víkendu pojedou až do Slaného. Rozšíří se i záběr Pražské integrované dopravy. S doklady PID bude možné cestovat ve vlacích (včetně rychlíků) na Benešovsko, Kolínsko a Kutnohorsko.

Zapojení Kladenska do PID. Ilustrační foto.
Autobusy jsou nejisté, do Prahy jeďte vlakem, radí kraj Kladeňákům