Sirény probudily i paní Evu. „Řekla jsem si, že to bude něco většího, když jsem podle zvuku odhadla, že přijíždí tolik aut. Podle všeho to ale byl rychlý zásah," přiblížila své pocity.

Na místo přijeli profesionální hasiči z Rakovníka a s pomocí dorazili i dobrovolní hasiči z Lužné. „Požár se podařilo zlikvidovat po pár minutách a firma tak byla uchráněna od dalších škod za milion korun," sdělil mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. „Příčinou ohně byla technická závada na filtrační jednotce odsávání," doplnil.

Saze v komíně

Hasiči rovněž vyjížděli k požáru sazí. Ty chytily v pátek odpoledne v komíně rodinného domu v Přílepech. „Stále se najdou tací, kteří ignorují předpisy a kvůli ušetření několika stokorun ohrožují svůj majetek v mnohem větší ceně," komentoval událost mluvčí hasičů Jaroslav Gabriel.

Vymetání sazí z běžného komína se má podle zákona provádět šestkrát do roka. V komíně panuje teplota kolem tří až šesti set stupňů Celsia. Pokud se v kamnech pod ním topí například černým uhlím, hromadí se na jeho vnitřní straně vrstvy sazí a někdy se stane, že oheň má takový tah, že jeho plameny dosahují až do komína.

Stačí jiskra a saze, které v dostatečném množství tvoří zápalnou směs, chytí. „Nehaste komín vodou! Voda se při styku s rozpáleným komínem změní v páru, ta se v úzkém prostoru začne rozpínat a komín roztrhá," upozornil Jaroslav Gabriel.

Čtěte také: Hasiči bojovali v Kopřivnici s rozsáhlým požárem průmyslové haly