„Zatím ale nebudeme zveřejňovat, o která konkrétní zařízení se jedná,“ odmítla upřesňovat další podrobnosti. S tím, že nyní se připravují smlouvy s provozovateli a pokračují další jednání – a není na místě předčasně informovat o něčem, co se nakonec ukáže, že ještě může být zcela jinak. Zatím ani není jasné, zda by v případě potřeby mělo být využito všech šest vyhlédnutých lokalit. Deníku pouze Fliegerová naznačila, že jde o místa, která jsou v rámci kraje rozmístěna rovnoměrněji. „Není to tak, že by bylo všechno v jednom okrese,“ konstatovala.

Ve hře byly desítky míst

Jako původní úkol dostali hasiči vyhlédnout objekty vyhovující určeným kritériím. „Kapacita více než sto osob, vlastní sociální zařízení, musí mít kuchyň, prádelnu – a také možnost hýbat s lůžkem,“ upřesnila mluvčí. Prvotní seznam jich obsahoval něco mezi třiceti a čtyřiceti; po domluvě s krajským krizovým štábem o dalším výběru nakonec zůstala finálová šestice, o níž se dále jedná.

Radary u Prahy poblíž Jesenice a Modletic jsou umístěné na portálech přes dálnici.
Z nejchytřejších měřičů rychlosti v zemi se začínají sypat pokuty

K dalšímu postupu toho zatím mnoho uvést nelze. „My jsme dostali za úkol tato místa zpohotovit, přičemž organizační zajištění ještě není jasné. Myslím, že se bude pokračovat, až budou zodpovězeny otázky, které vyvstaly,“ poznamenala Fliegerová.

Dva hotely a dva záložní

Po pátečním zasedání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Jana Hamáček (ČSSD) odpoledne uvedl, že pro každý kraj se počítá s výběrem dvou hotelů, ve kterých bude připraveno vždy 50 až 100 míst. „Jde o preventivní, ale důležitý krok, jak ještě více omezit šíření nákazy,“ míní ministr, který je současně předsedou Ústředního krizového štábu. Klára Dlubalová z jeho týmu pak uvedla, že první hotel bude určen pro covid-negativní osoby – a druhý pro případ, kdyby se v tom prvním vyskytl pozitivní pacient. „Ten bude podle průběhu a projevů onemocnění přemístěn buď do zdravotnického zařízení, domů, nebo do druhého hotelu,“ vysvětila Dlubalová. S dodatkem, že přesun do druhého hotelu by se týkal člověka sice pozitivního – avšak bezpříznakového a nepotřebujícího lékařskou péči. V záloze pro případ potřeby mají být předem vybrány ještě třetí a čtvrtý hotel – ty však zatím nebudou uvedeny do provozu.

Koronavirus v kraji: nejvíce nakažených je na Benešovsku, nejméně na Rakovnicku

Platit by měli ubytovaní

Odpovědi na otázky naznačované Fliegerovou, tedy jak přesně by to ve specializovaných hotelích mělo chodit, se nyní hledají. „Pobyt si budou platit sami ubytovaní; cenu a rozsah služeb v tuto chvíli řešíme ve spolupráci s Asociací hotelů a restaurací,“ naznačila Dlubalová, že jednání jsou v plném proudu – a ani na úrovni centrálních orgánů ještě nelze sdělovat detaily. Řeší se i postavení obsluhy hotelu, již by měl vybírat kraj na základě pracovní povinnosti podle krizového zákona. „Podrobnosti vyjednáváme s ministerstvy práce a sociálních věcí i zdravotnictví,“ sdělila Dlubalová, že vše je zatím ve stavu zrodu.