Ten jakožto uvolněný politik (vykonávající volenou funkci jako zaměstnání) pracuje pro obec od února. V obecním zastupitelstvu však zasedá již patnáctým rokem – a v radě obce jedenáct let. Přesněji: deset roků celých (je zde totiž návaznost na dění po volbách, které se konají na podzim).

Kupka se nově ujal postu ministra dopravy – a již dopředu oznamoval, že s ohledem na časovou náročnost tohoto postu se v takovém případě vzdá většiny svých funkcí v samosprávě. Platí to nejen pro vedení obce, kde Kupka starostoval dlouhodobě, ale i pro krajskou úroveň. Kupka rezignuje také na pozici statutárního náměstka hejtmanky Středočeského kraje, jenž má na starost oblast silniční dopravy (který se coby poslanec rozhodl vykonávat jako takzvaný neuvolněný funkcionář, tedy vedle svého hlavního zaměstnání; ve stejném režimu byl i starostou). Odejít by měl 31. ledna: na nejbližším jednání středočeských zastupitelů.

Martin Kupka (ODS).
Kupkovy účty prací na silnicích: letos bylo opraveno sto kilometrů

Podle dosavadních dohod by náměstkovský post měl převzít nynější středočeský radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS), který se zdravotnictví bude věnovat i nadále. Silniční dopravy v radě kraje by se měl nově ujmout nynější předseda výboru krajského zastupitelstva pro životní prostředí a zemědělství Karel Bendl (ODS), jenž rovněž je starostou Benátek nad Jizerou. Formálně jsou tyto změny podmíněny hlasováním krajských zastupitelů.

Aby se mohl působení ve vládě věnovat skutečně s plným nasazením, Kupka rovněž odejde z funkce krajského zastupitele. V té by ho měl nahradit starosta Čelákovic Josef Pátek (ODS). V líbeznickém zastupitelstvu i v radě obce nicméně nový ministr chce působit i nadále. Nic se také nemění na tom, že je místopředsedou ODS.

Na pozicích, které opouští, ho vesměs vystřídají kolegové ze stejné kandidátní listiny nebo straničtí kolegové. To vyplývá buďto z pozice náhradníka dané výsledkem voleb, nebo ze znění koaličních dohod hovořících o tom, kterému politickému subjektu má daný post připadnout.

Ilustrační foto.
Dvě stovky Středočechů s koronavirem zemřely během necelého měsíce

Nový starosta obce Líbeznice Jan Havlíček
- Vystudoval právo na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Pracoval jako právník v soukromém a veřejném sektoru. Do srpna 2020 pracoval jako ředitel sekce ve Státním zemědělském intervenčním fondu, od září  2020 je poradcem a konzultantem.
- V Líbeznicích žije od roku 1979. Od roku 2006 je členem zastupitelstva obce, od roku 2010 členem rady obce a od února 2021 uvolněným místostarostou obce.
- V radě obce měl jako místostarosta na starosti veřejné zakázky, evidenci smluv, majetkové záležitosti, územní plánování, komunikaci s veřejností a plnil úkoly tajemníka (tedy se starostí o zajišťování fungování obecního úřadu).
- Mezi jeho koníčky patří sport, zejména tenis, běh a posilování, dále četba a cestování. S partnerkou rovněž rád podniká procházky v přírodě a výlety na koni.

Zdroj: www.libeznice.cz/starosta-mistostarostove