Projde zkrášlovací kúrou za miliony. Ba co víc: za desítky milionů korun! Díky využití evropských peněz se na jeho proměnu počítá s částkou blížící se padesáti milionům. Stavební práce, které v pondělí odkývli středočeští radní, doplněné zásadní obměnou stálé expozice se tak pro příští rok mají zařadit k největším investicím kraje v oblasti kultury a památkové péče.

Něco udělat už je třeba jako sůl, plyne ze slov radního pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčičky (ČSSD). „Budova prošla větší rekonstrukcí naposledy v roce 1975 – a od té doby se do ní investovalo minimálně,“ upozornil radní. Znamená to, že na samém pokraji životnosti se ocitly nejen elektroinstalace, ale i okna, fasáda či střecha. A nevyhovuje ani vnitřní uspořádání. „Je zde málo veřejně přístupných prostor, které by umožňovaly prezentovat sbírky muzea v takové míře, v jaké si zaslouží,“ doplnil v pondělí Horčička.

Ilustrační foto
Technické vychytávky nepomohou, když to špatně funguje mezi sedadlem a volantem

Tohle vše má změnit celková rekonstrukce, která se zaměří jak na expozici, tak i na provozní zázemí. Plánovaná přístavba navíc umožní nově představit rozměrný lunetový obraz Alfonse Muchy a osobní vůz Bohumila Hrabala. Tyhle skvosty ze svých sbírek nyní muzeum ukázat nemůže; do současné budovy v Tyršově ulici se prostě nevejdou.

Z celkové sumy předpokládaných nákladů by kraj chtěl získat 85 procent z Integrovaného regionálního operačního programu – tedy 41,39 milionu korun z evropských peněz.

Podíl státu je vyčíslen na pět procent, což dělá 2,43 milionu korun – a na kraj zbývá desetina celkových nákladů: 4,87 milionu.

Plány změn jsou tedy jasné: za kolik, co za to i kdo vše zaplatí. Hovořit o přesných termínech jejich naplňování je však zatím předčasné.

Muzeum dnes a v budoucnu V současnosti se v objektu muzea v Tyršově ulici číslo 174 nachází stálá expozice nazvaná Bohumil Hrabal – život a dílo. Přízemí vlevo se využívá pro dočasné výstavy, v zadní části objektu jsou restaurátorsko-konzervační pracoviště, kanceláře a zázemí pro personál. V prvním patře, které není veřejnosti přístupné, jsou depozitáře a pracovna odborného pracovníka. Po dokončení rekonstrukce by v přízemí a prvním patře budovy měly vzniknout prostory pro novou stálou expozici i prostory pro krátkodobé výstavy.
Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Fanoučci Tolkienova fantastického světa se sešli v údolí říčky Rokytné poblíž Rozkoše na Jevišovicku.
Hobiti ze středních Čech si o sobě přečtou na internetu
Součástí oslav 170. výročí narození Josefa Lady byl i křest lavičky
Lada má v Hrusicích svou břízu i svou lavičku. Z břízy