Podle bývalého radního Zdeňka Vocáska byl v návrhu obsažen i záměr na snížení platu strážníků. Starosta Pavel Fojtík však takovou interpretaci odmítá. Sporná pasáž zní takto: Používat odměny k pracovní motivaci, tedy za odvedenou standardní práci je plat, odměna je za práci nad rámec svých povinností.

Podle Vocáska by tak došlo k výraznému snížení platů strážníků. „V předložené koncepci se hovoří také o snížení mzdy městským strážníkům, která by po odečtu odměn činila 13 500 korun hrubého, což vzhledem k nabídce Prahy a například Mladé Boleslavi s 25 tisíci korunami hrubého byla rychlá volba z jejich strany," je přesvědčen bývalý radní. Na jeho stranu se v diskuzi postavili i někteří strážníci.

Naopak starosta Pavel Fojtík v tom nic takového nevidí. „Rozhodně se v nové koncepci nehovoří o snižování platů našich strážníků! Skutečnost je opačná, od listopadu jsme je naopak zvýšili. V rozpočtu se počítá s navýšením počtu městských strážníků o další dva. Z prostorových důvodů se prozatím tak letos nestalo, mělo by se tak stát příští rok," vysvětlil situaci starosta.

Své vyjádření připojili další opoziční zastupitel Petr Šmíd. „Všechny body z té „koncepce" mohl pan Gabriel navrhnout už jako člen Kontrolního výboru při kontrole městské policie. Nic takového neproběhlo. Navíc jaký smysl má, když člověk, který by řídil městkou policii, přijíždí každý den z Prahy až odpoledne," uvedl Šmíd. Předchozí věty jsou narážkou na osobu Ladislava Gabriela, který má přes den pracovní povinnosti v hlavním městě.

Nad rámec povinností

Formulaci s vyplácením odměn, která by měla být součástí výplaty pouze v případech, kdy strážník odvede práci „nad rámec svých povinností", rozumí opozice i samotní strážníci jako ono zmíněné snížení platů. „Co je pro strážníka práce nad rámec povinností? Strážník má tedy jistotu, že jeho základ je 13 500 korun hrubého a ostatní navíc, to je plnění příkazů zastupitele pověřeného řízením. To je realita," je přesvědčen Zdeněk Vocásek.

Členka městské policie Tereza Musilová s tímto výkladem souhlasí. „Práci strážníka a jeho povinnosti stanoví zákon o obecní policii. Nevím tedy, co znamená nad rámec svých povinností," uvedla v diskuzi.

Podle Fojtíka byl celý problém zpolitizován. Proto na jednání zastupitelů neprošlo to, že hlavou Městské policie v Nymburce bude Ladislav Gabriel. Vedením městské policie byl pověřen starosta, jak je zvykem ve většině měst, kde strážníci fungují. A jak také bylo dosud zvykem i v Nymburce.

Městská policie v NymburceMěstská policie v Nymburce je aktuálně tvořena 14 strážníky, 5 operátory kamerového systému a 9 ostatními zaměstnanci (asistenti prevence kriminality) a byla zřízena obecně závaznou vyhláškou města Nymburk 1. ledna 1996. Jak už zaznělo, v příštím roce by se počet strážníků měl navýšit o dva.

Z kapacitních důvodů by se také mělo sídlo strážníků přemístit ze současných prostor v budově radnice na náměstí do budovy bývalé radnice na Palackého třídě nedaleko nádraží. Vrchní strážník Simona Lazarová už před časem vyslovila obavu, že prostory bývalé radnice, v nichž už před časem strážníci sídlili, nejsou vzhledem k zastaralosti příliš vhodnou náhradou.

Starosta však tvrdí, že než se do staronového sídla strážníci přestěhují, budou provedeny patřičné úpravy a modernizace. „V rozpočtu s těmito úpravami počítáme. Budou provedeny předtím, než se strážníci budou stěhovat," zopakoval starosta.

Čtěte také: Nymburské strážníky bude řídit starosta. Koncepce radního Gabriela narazila