Turnaj ukázal, že pod vysokou sítí se hasičům daří, třebaže ne u všech volejbal patří zrovna k jejich typickým disciplínám. „Na mnoha týmech bylo vidět, že se postupem času stále více sehrávají; turnaj tak zápas od zápasu získával na kvalitě,“ připomněl Ladislav Holomčík z centrály středočeských hasičů.

Podle jeho slov nezklamali ani favorité. Na úvod totiž byly vytvořeny skupiny s nasazením čtyř nejlepších celků z loňského ročníku, k nimž se losem přiřazovaly další týmy. Všichni z této čtveřice postoupili do semifinále – a loňští přeborníci z jihu Čech nakonec skončili mimo stupně vítězů až po úporném boji o třetí místo s rozhodujícím tie-breakem. „Finále pak přineslo vyrovnaný souboj několikanásobných vítězů z Moravskoslezského kraje, kteří nakonec podlehli ve dvou sadách skvěle připravenému a sehranému družstvu hasičů z Prahy,“ poznamenal Holomčík. S tím, že Pražané získali rovněž ocenění pro nejlepšího hráče i hráčku turnaje. Byli jimi vyhlášeni Jan Podroužek a Šárka Návratová.

„Zápasy ve finálové skupině byly ukázkou parádního moderního volejbalu, ve kterém nechyběly tvrdé smeče, nepropustné bloky, nechytatelná podání ani technické finesy,“ připomněl Holomčík. Závěrečný výběr republikové reprezentace z hráčů všech družstev tak skutečně přinesl rozhodování mezi těmi nejlepšími.

„Po sportovní stránce bylo znát, že některé týmy sázejí na vyrovnanost a sehranost všech hráčů – a jiné se zase opírají o výrazné individuality,“ ohlédl se za turnajem Petr Chalupník z ředitelství středočeských hasičů. Podle jeho soudu nakonec dlouholetí favorité ukázali svoji sílu – ale byl to boj. „Ve finálové osmičce mohl při souhře náhod a troše štěstí v podstatě vyhrát skoro každý,“ míní Chalupník.

Zdroj: Youtube
Modrá zóna. Ilustrační foto.
Modrých čar omezujících v Praze Středočechy přibude
Ilustrační foto
Češi jsou národem chatařů. Chalupu vlastní pětina lidí