Právě v sobotu se v Berouně uskuteční skateboardové závody GrandPrix Beroun, jež se současně stanou oslavou již desátých narozenin této akce. „Jsou to kulatiny, takže je jasné, že party to bude velkolepá,“ upozornila Kateřina Kubíčková z krajské turistické centrály. Připomněla, že se do Berouna sjede světová špička, včetně vítězů nejprestižnějších skateboardových závodů X-Games. Večer se pak sportovní program promění v hudební, při němž se návštěvníci i samotní sportovci mohou bavit až do noci.

Soutěžit – i když trochu jinak – se v sobotu bude také v Mníšku pod Brdy, kde se v areálu Káji Maříka uskuteční Mníšecký festival vína. V jeho programu nechybí soutěže o šampiona festivalu a o nejkrásnější etiketu. Příznivci tekuté révy se mohou těšit na ochutnávky vín českých i moravských, ale rovněž produktů z hroznů, jež uzrály na vinicích rakouských, francouzských, portugalských, kalifornských či jihoafrických. A jaká hudba se k vínu hodí nejlíp? O tom lze vést debaty – nejlépe u vína – v Mníšku pod Brdy už je však odpověď daná: návštěvníky potěší swing.

Přenést se do minulosti mohou v sobotu návštěvníci Krásné louky u Mladé Boleslavi, kde se uskuteční středověký jarmark. Organizátoři slibují vyžití pro celou rodinu s rytíři a šermíři, ale i s divadlem, historickou hudbou či třeba kejklířskými vystoupeními. A to, co se chystá předvést kat, může leckomu vnutit otázku: bylo to řemeslo – anebo umění?

Centrum Kutné Hory patří historii dokonce po oba víkendové dny; v sobotu i v neděli. Koná se tradiční slavnost nazvaná Královské stříbření Kutné Hory, jež přiblíží minulost stříbrného města v celé její vznešenosti na vrcholu prosperity v éře gotiky počátkem 15. století (a také symbolicky zahájí hlavní turistickou sezonu v městě).

„Hvězdami této velkolepé události, která na dva dny pohltí celé centrum a promění jeho obyvatele v ctihodné dvořany, jsou český král Václav IV. s chotí, královnou Žofií Bavorskou,“ připomněla Kubíčková. S tím, že na počest panovnického páru jsou pořádány průvody, přehlídky, turnaje a klání, divadelní představení i hudební vystoupení – návštěvníci se však mohou těšit i na mnoho dalšího. Třeba na jarmark, ukázky středověkých řemesel, ale i na velkolepou mši v chrámu svaté Barbory.

Stříbření v Kutné Hoře se bude konat už po osmadvacáté, takže se dá hovořit o akci s opravdu dlouhou tradicí,“ poznamenala hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), jež prý mezi návštěvníky nebude chybět. „Osobně se na Stříbření každoročně velmi těším, protože jde o opravdu nádhernou podívanou ve městě, kudy kráčely dějiny,“ uvedla dále. Připomněla současně, že hejtmanství tuto akci vnímá jako významný přínos turistickému ruchu v regionu, a i proto ji krajský rozpočet podpořil částkou 500 tisíc korun.

„Scénář slavnosti vychází ze skutečných událostí i ze známé silné náklonnosti, které se Kutná Hora těšila u Václava IV.,“ uvedla hlavní organizátorka slavností Světlana Hrabánková. S upozorněním, že slavnost přibližuje zvláštnosti životního stylu středověkého horního města i všech skupin jeho obyvatel – a také zábavnou formou seznamuje diváky s tím, jak se dobývala stříbrná ruda a dále se zpracovávala až do podoby grošů.

Za pivními slavnostmi letos jinam
Hejtmanství zve v sobotu také na osmý ročník Středočeských pivních slavností, které se letos přestěhovaly: zůstávají na Kladensku, ale místo na letiště ve Velké Dobré zamíří návštěvníci do Hornického skanzenu Mayrau u Vinařic. Změna působiště je zajímavá pro organizátorku Andreu Čiperovou.

„Věřím, že spojení přátelské a uvolněné nálady, která na slavnostech vždy panuje, s industriálním prostředím skanzenu bude zajímavé – a zážitek z akce ještě umocní,“ poznamenala.

Návštěvníky zve na ochutnávky zlatého moku nejen z velkých pivovarů známých značek, ale i z těch malých – a slibuje také rozmanitou nabídku různých pochoutek. Tradičně akci provázejí také hudební vystoupení.

Hvězdárna v Ondřejově
Souvislosti slunovratu vysvětlí astronomové u žulové sochy
Ilustrační foto.
Na rozvoj nemocnic chce kraj poslat 38 milionů