Skutečnost potvrdila Česká astronomická společnosti v polovině 90. let, v den podzimní rovnodennosti 23. září 1995. Na její pokyn provedli pracovníci Výzkumného ústavu geodetického a kartografického důkladná měření.

Ta prokázala, že zhruba 1,5 kilometru za Kouřimí, směrem na Svojšice, se nachází astronomický střed Evropy. Je to průsečík 50. rovnoběžky a 15. poledníku, správnost výpočtu byla potvrzena v roce 2000.

K tomuto bodu se souřadnicemi 50 stupňů severní šířky a 15 stupňů východní délky se vztahuje takzvaný pravý sluneční čas, který slouží k provádění astronomických výpočtů. Dále slouží k určení středoevropského časového pásma. Středoevropský čas platí jen v tomto jediném bodu u Kouřimi, v ostatních částech ČR se liší podle vzdálenosti o desetiny vteřin až minuty do plusu či mínusu.

Zdroj: Youtube

Jelikož změřený bod astronomického středu Evropy se nachází na soukromých pozemcích za městem, byl vybudován na náměstí ještě jeden na „ozdobu“. Tvoří ho drátěná zeměkoule z rovnoběžek a poledníků na dvou sloupcích nad mramorovou deskou s mapou České republiky.

Na ní je vyznačená Kouřim a nad ní se vznáší železné závaží zavěšené na ocelovém lanku. Na obvodovém nápisu je chybně uvedeno, že se jedná o geografický střed Evropy, správně se jedná o střed astronomický.

Monument z roku 2010 je dílem kouřimského rodáka Jaroslava Pouly, kovové prvky vyrobil místní kovář Miroslav Svoboda a kamenné části vytvořil Jaroslav Heřmánek z čáslavské firmy Silnice. Kámen pochází z lomu Markovice u Čáslavi.

Kouřim je z několika důvodů doslova magickým místem, astronomický střed Evropy tuto skutečnost jenom umocňuje!

Oficiální střed ČR v Číhošti.
Oficiální střed České republiky i "pupík Evropy" najdete nedaleko Kutnohorska