Hasiči, policie, poříční policie, psovodi, záchranná služba, městská policie a další složky připravily pro návštěvníky ukázky své práce s nejmodernější technikou, prohlídku svého vybavení, tradičně si děti, ale často i tatínkové mohli techniku vyzkoušet pro zábavu, ale i poučení.

Zaujala jako vždy policejní a hasičská auta, zájem byl o policejní dron, ale i pohlazení policejního psa, u hasičů si mohli malí i velcí ve speciálním stanu na vlastní kůži vyzkoušet, jak to vypadá při požáru, tradičně do posledního místa nacpaný byl amfiteátr při ukázce součinnosti složek IZS při dopravní nehodě.

Ilustrační foto
Zmrzliny u jahodové příchuti nekončí, v nabídce je i malibu

Zájemci si zkusili plnění pytlů pískem v případě povodní, zadováděli si v hasičské pěně, předvedla se jízdní policie, vzletěl policejní vrtulník a mnoho a mnoho dalšího.

V areálu v Třídvorské ulici se stovky dětí i dospělých svezly vojenskou technikou po tankodromu, předvedly se aktivní zálohy Armády ČR, jejichž členové dopoledne převzali na radnici medaile, chutnalo i jídlo z polní kuchyně.

U AVE si děti vyzkoušely jízdu na popelářském a čisticím voze, vyvezly se zdvižnou plošinou, zazávodily s popelnicemi nebo navštívily farmu s dojením krávy, vlastnoruční výrobou housek, mletím mouky a spoustou dalších aktivit.

Součástí Dne záchranářů byl také pietní akt u pomníku padlých v Sokolské ulici. „Program jsme opravdu si užili. Hlavně syn a tatínek," smála se návštěvnice Lenka Janoušková.

Již třináctý ročník benefičního festivalu Noty na pomoc se uskutečnil první květnovou sobotu na tradičním místě v Městském společenském domě v Kolíně.
Noty na pomoc tentokrát podpořily Volno

Středočeská záchranka se opět zúčastnila Dne záchranářů v Kolíně
Středočeští záchranáři se již poněkolikáté v den státního svátku 8. května podíleli na Dnu záchranářů v Kolíně.

V 16 hodin před dětské diváky nastoupil záchranář Marek Hylebrant. Při svém představení s obří plyšovou sanitkou a pomocníkem – plyšovým medvědem – udržel pozornost těch, co měli pláštěnky a deštníky, a rozesmál i část dospělého publika.Zdroj: ZZS Středočeského kraje"Program byl bohatý a všechny zúčastněné složky IZS prezentovaly to nejlepší ze své techniky a práce. I letos byl počet návštěvníků velmi vysoký, a tak se dalo už pouhým pohledem zjistit, která stanoviště jsou pro veřejnost zajímavější než jiná, neboť se před nimi tvořily dlouhé fronty zájemců," řekla mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová.

Už na Karlově náměstí bylo náročné probojovat se ke stanu a sanitním vozům středočeské záchranky, kde probíhala ukázka resuscitace a prohlídka vozů a jejich vybavení. Posádka rozdávala nové příručky první pomoci a letos poprvé rozdávali záchranáři i speciální brožuru „Malé medvědí povídání" připravenou přímo na míru dětem, která i ty nejmenší jednoduchou formou pohádkového příběhu seznámí s pravidly první pomoci.

V odpoledních hodinách se návštěvníci přesunuli na nedaleký Kmochův ostrov, kde sváteční den pokračoval programem pro děti a dynamickými ukázkami zásahů. Středočeští záchranáři se zde podíleli na komentovaných ukázkách vyprošťování zraněných z havarovaných vozidel, kde zasahovali společně s hasičským záchranným sborem a policií.

V 16 hodin před dětské diváky nastoupil záchranář Marek Hylebrant, který publikum i přes vytrvalý déšť přes hodinu nejen bavil, ale zároveň v první pomoci vzdělával. Při svém představení s obří plyšovou sanitkou a pomocníkem – plyšovým medvědem – udržel pozornost těch, co měli pláštěnky a deštníky, a rozesmál i část dospělého publika.

Zhruba po dvou týdnech se do Kolína opět vrátila kapela Telegraf.
FOTO: Telegraf se opět vrátil do Kolína, bavil i muzikanty